reklam
reklam

Bayramda yemek kaçamaklarına dikkat!

Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2018, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 151565

Uzun süren açlıkla imtihan sonrasında bayram sofralarıyla buluşan birçok insan için yemeklere karşı koymak zorlayıcı olabilir. Özellikle de geniş ve zengin mutfağımızın lezzetli yiyecekleri bu konuda hayli cezbedici olabilir. Ancak bir aylık oruç döneminden sonra değişen metabolizma sisteminin, fazla kaçırılan yemekleri depolayıp kiloya dönüştürme ve ciddi sağlık sorunlarına yol açma ihtimalini unutmamak gerekir. Avrasya Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Seda Dursun, Ramazan Bayramı boyunca dikkat etmemiz gereken beslenme tüyolarını anlatarak, değişen süreci yönetmemiz hakkında ipuçları verdi.

Hastalıkları tetikleyebilir

Eski beslenme düzeninize dönerken, metabolizmanızı da bu dönüşüme alıştırmalısınız. Bayram süresince yüksek miktarda kalorili, yağlı ve şeker içeriği yüksek besinlerin tüketimi şişkinlik, tansiyon problemleri olmak üzere, sindirim sistemi rahatsızlıklarına (mide yanması, reflü, gaz problemleri vb.), şeker hastalığı, kalp-damar hastalıklarına neden olmaktadır. Bu sebeple beslenme düzeninize her zaman olduğundan daha dikkat etmeli ve Ramazan boyunca aldığınız kaloriden daha az almasınız.

Bu noktalara dikkat etmelisiniz

Ramazan ay boyunca yavaşlayan metabolizmayı bu süreçte hızlandırmak ilk hedefiniz olmalıdır. Bunun için;

* Olmazsa olmaz bayram kahvaltılarında fazlaya kaçmamaya özen gösterin. Ağır yiyecekler yerine hafif besinlerden oluşan bir kahvaltı grubu tüketin.

* Ramazan ayı boyunca kaybettiğiniz sıvıyı alma vakti! Bu aşamada bol bol sıvı tüketmeli yemeklerde komposto, hoşaf, cacık gibi sıvılarla takviye yapılmalıdır.

* Tekrardan ara öğün alışkanlığı kazanmak önemli. Bunun için Ramazan öncesi beslenme rutininize olabildiğinde uymaya çalışın. 3 ana 3 ara öğün kuralını bayram süresince uygulayın. Ara öğünlerin arasının 2-3 saat olmasına özen gösterin.

* Olmazsa olmaz bir diğer bayram klasiği ise ikramlardır. Gittiğiniz ziyaretler boyunca yiyeceğiniz ağır yiyecekler özellikle tatlılar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Mide problemlerinden kalp krizine kadar kötü bir tablonun oluşmaması için yağlı, kızartılmış ve tuzlu yemekler yerine haşlanmış, az yağlı, ızgara yiyecekler tercih edilmelidir. Tatlı tüketilecekse de tercihiniz şerbetli değil sütlü tatlılardan yana olmalıdır.

* Hamurlu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Beyaz undan hazırlanmış olan gıdalar, açlık hissimizi hemen bastırdığı gibi çok hızlı bir şekilde de acıktırabilir. Beyaz un yerine tam tahıllı veya kepekli un kullanarak bazı hazırlıklar yapabiliriz.

* Bayramda ikram edilen çikolata ve şekerlemeler yerine, ceviz, badem, fındık, kuru kayısı ve kuru erik gibi daha sağlıklı alternatiflere yönelebilirsiniz.

* Eğer diyabet veya kalp hastası iseniz, yüksek tansiyonunuz ve özel diyet programınız varsa beslenme düzeninizi kesinlikle bozmamalısınız.

* Çay ve kahve tüketimine sınırlama getirin. Çok fazla çay-kahve tüketimi hem uykusuzluk problemlerine hem de çarpıntı, kabızlık gibi sağlık sorunlarına yol açar.

* En önemlisi de bol bol hareket etmektir. Yapacağız fiziksel aktiviteler alacağınızı yüksek kalori miktarının yakılmasını kolaylaştıracaktır.

Bayramda kolaylıkla uygulayabileceğiniz diyet listesi…

Sabah:

* Az yağlı beyaz peynir

* 1 adet haşlanmış yumurta veya az yağlı kaşar peyniri

* 4–5 adet zeytin

* 1–2 ince dilim tam tahıllı ekmek

* Domates, salatalık, maydanoz, biber, yeşillik

Ara Öğün: 1 porsiyon kadar taze meyve veya 1 avuç ceviz/badem

Öğle:

* 5–6 yemek kaşığı etli ya da az yağlı sebze yemeği

* 3 yemek kaşığı az yağlı yoğurt

* 1–2 ince dilim ekmek veya 3 yemek kaşığı bulgur pilavı

* Salata

Ara Öğün: 1 kase sütlü tatlı veya 2 top dondurma

Akşam:

* Izgara tavuk veya 4–5 köfte kadar et

* 1 kâse çorba

* 1–2 dilim ekmek

* Salata

Ara Öğün: 2 porsiyon taze meyve veya bir avuç kuru meyve

Kaynak: BÜLTEN
Editör: Haber Bülten

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam