reklam
reklam

Ataşehir’de Askıya Çıkan Mustafa Kemal ve Âşık Veysel Mahallelerin Planlarına İtirazlar Geldi

Eklenme Tarihi: 20 Ekim 2020, Salı - 10:53   Okunma Sayısı: 223842
İstanbul’un Ataşehir ilçesinin Mustafa Kemal ve Âşık Veysel mahallelerine ait 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı (NİP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde askıya çıktı

25 Eylül 2020 tarihinde askıya çıkan iki mahalleye ait plan, 1 ay süreyle askıda kaldıktan sonra 26 Ekim 2020 tarihinde askıdan inecek. İtiraz süreci henüz tamamlanmadan , hem Mustafa Kemal ve Aşık Veysel mahallelerinin halkları hem de Ataşehir Belediyesi hazırlanan planların yeterli olmadığı gerekçesiyle planlara itiraz sürecini başlattılar. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi; yapmış olduğu açıklamada konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti grubuyla da görüşeceklerini ve sorunu halledeceklerine inandıklarını kaydetti.

 

 

45 bin vatandaşın ikamet ettiği iki mahalledeki yapıların çok büyük bölümü, deprem yönetmeliğine uygun olmayan, güvensiz yapılardan oluşuyor

Onlarca yıldır imar problemi yaşayan ve yaklaşık 45 bin vatandaşın ikamet ettiği iki mahalledeki yapıların çok büyük bölümü, deprem yönetmeliğine uygun olmayan, güvensiz yapılardan oluşuyor. Deprem riskine karşı daha güvenli yapılar oluşturulması ve kentsel dönüşüm için uygun ortam yaratılması için Ataşehir Belediyesi; kurulduğu 2009 yılından bu yana yaklaşık 10 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden(İBB) imar planlarını çıkartmak için çabalıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13 Şubat 2020 tarihli oturumunda Mustafa Kemal ve Âşık Veysel mahallerinin imar planı görüşüldü. İki mahallenin 1/5000 Ölçekli NİP Planı’ndaki plan notlarının 2.5.2 maddesinde belirtilen emsal: 1.50, en çok 8 kat ibaresi; emsal: 1.75 ve en çok: 10 kat olarak, 2.5.3 maddesinde belirtilen emsal: 1.75, en çok 10 kat ibaresi ise; emsal:2 ve en çok: 12 kat olarak kabul edildi. Devam eden süreçte iki mahalleye ait planlar Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1 ay süreyle askıya çıkarıldı.

Planlar askı sürecindeyken, vatandaşlar veya sivil toplum kuruluşları asılan bu plana itiraz edebiliyor. Planlara itiraz yapılırsa, uygun bulunan itiraz konuları İBB Meclisi’nde yeniden görüşülüyor ve planların son hali yeniden askıya çıkarılıyor. 1/5000 ölçekli NİP’ler kabul edildikten sonra ise İlçe Belediyesi olarak, Ataşehir Belediyesi 1/1000 ölçekli uygulamalı planları hazırlayacak.

 

Hazırlanan planları yeterli bulmayan Mustafa Kemal ve Âşık Veysel mahallerinin halkları ve Ataşehir Belediyesi planlara itiraza hazırlanıyor

Ataşehir’in Mustafa Kemal ve Âşık Veysel mahallerinin 10 yıl süren bir mücadele sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları jer iki mahallede beğenilmedi ve hayal kırıklığı yarattı. 25 Eylül tarihinde askıya çıkan ve bir ay itiraz süresi bulunan planlara Ataşehir Belediyesi ve mahalleliler itiraza hazırlanıyor.

Yaklaşık 45.000 nüfuslu iki mahallenin sakinleri hemen yanı başlarındaki mahallelerde daha yüksek imar değerleri verilirken aynı yapı stoğuna sahip olmalarına rağmen kendilerine verilen düşük emsalin haksızlık olduğunu dile getiriyorlar. Ataşehir Belediyesi de haksız emsal değerlerinin olduğunu ve deprem riskine karşı kentsel dönüşümün önünü tıkayacağı gerekçesi ile planlara itiraz ediyor.

İki mahallenin çevresinde bulunan; Örnek ve Esatpaşa mahallerinde 3 bin 500 metrekarelik bir alan birleştirilmesinde 2.5 emsal değeri, yine hemen komşu mahallelerde Barbaros ve Yeni Sahra’da 5 bin metrekare alan toplandığında 2.5 emsal değeri alınıyor. İki mahallenin kuzeyinde yer alan Ümraniye Site Mahallesi’nde yine 2.5 emsal değeri uygulanıyor.

Bu mahallelerin ortasında yer alan Mustafa Kemal ve Âşık Veysel mahallelerinde brüt emsal değeri ise 1.75 ve 2.0 olarak belirlendi. Plan notlarına göre brüt orandan net orana varmak için yüzde 20 daha kesinti yapılıyor. Böylece net emsal değeri; 3 bin metrekare birleştirmesinde bile 1.66 olurken, çoğunlukla 1.40 değere denk geliyor.

Çok büyük bölümü, deprem yönetmeliğine uygun olmayan, güvensiz yapılardan oluşan Mustafa Kemal ve Âşık Veysel mahallerinin imar planlarının çıkartılması için 2009 yılından bu yana mücadele eden Ataşehir Belediyesi haksız emsal değerlerinin yanı sıra mahallede bulunan cem evinin de yapı yasaklı alan içerisinde yer almasına da itiraz ediyor. Belediye; ayrıca planda donatı alanlarında kalan bazı bölgelerin sorunlu olduğuna dikkat çekerken ana yol güzergâhına ve 3004. cadde üzerinde ticaret alanı olarak teşekkül etmiş alanların konut alanına dönüştürülmesini doğru bulmuyor.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi “Önceki dönem İBB yönetimi tarafından hazırlanan, uzun süre mecliste bekleyen ve yeni dönem İBB Meclisi tarafından onaylanan planlar için ilgili komisyonlarla görüştük ancak ikna edemedik. CHP Grubunun emsal değerlerini yetersiz bularak muhalefet etmesine rağmen, 10 yıldır beklenen planlar bu haliyle İBB Meclisi’nde kabul edildi. Biz itirazlarımızı 26 Ekim’e kadar ileteceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti grubuyla da görüşerek, sorunu halledeceğimize inanıyorum”

Mahallelilerin planlara yaptığı itirazların haklı olduğunu belirten Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de , Ataşehir Belediyesi’nin tüm gücüyle mahallelilerin yanında olduğunu söylüyor.

İlgezdi, “Ataşehir Belediyesi’nin kurulduğu 2009 yılından beri ilçedeki tüm mahallelerin imar planlarının çıkartılması için çalışıyoruz. Defalarca İstanbul Büyükşehir Belediyesi nezdinde girişimlerde bulunduk. Önceki dönem İBB yönetimi tarafından hazırlanan, uzun süre mecliste bekleyen ve yeni dönem İBB Meclisi tarafından onaylanan planlar için ilgili komisyonlarla görüştük ancak ikna edemedik. CHP Grubunun emsal değerlerini yetersiz bularak muhalefet etmesine rağmen, 10 yıldır beklenen planlar bu haliyle İBB Meclisi’nde kabul edildi. Biz itirazlarımızı 26 Ekim’e kadar ileteceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti grubuyla da görüşerek, sorunu halledeceğimize inanıyorum” dedi.

İki mahallenin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Hakkında

Mustafa Kemal ve Âşık Veysel Mahallerini kapsayan alanda; 26.03.1987 onay tarihli “1/1000 ölçekli Mustafa Kemal Mahallesi (Eski İstiklal Mah.) Islah İmar Planı ve tadilatları” bulunmaktadır. Ancak bölgenin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı bulunmamaktadır.

Büyükşehir olan kentlerde imar planları ile ilgili uygulamalar öncelikle 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planlarının büyükşehir belediyeleri tarafından yapılması ve akabinde de ilçe belediyeleri tarafından 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarının yapımı ile gerçekleşmektedir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7/b. Maddesine göre 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planlarını hazırlama ve onama yetkisi ise sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yükümlülüğündedir.

Bu kapsamda Mustafa Kemal ve Âşık Veysel mahallelerini kapsayan alanda Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Meclise gönderilen Nazım İmar Planında 1.50 olan emsaller 1.75’e 8 kat 10 kata, 1.75 olan emsaller 2 emsale 10 kat 12 kata, daha önce Komisyon tarafından yükseltildiği şekli ile bu dönemde aynı Komisyon tarafından aynı şekilde onaylanmış ve Meclisten bu hali ile geçmiştir.

Bu planda Uygulama aşağıdaki şekilde olacaktır.

*Münferit yapılaşmalarda E:1.00 Ençok:4 kat TAKS:0.40

*Toplulaştırmalarda hesap iki şekilde yapılmaktadır.

*Toplulaştırma alanı 3000 m2 ve üzerini bulup oluşacak yeni parselden %20 sosyal donatı alanı olarak terk yapılırsa E:1.75, Ençok:10 kat TAKS:0.40

Burada hesap yapıldığında gerçek emsalin net parsel üzerinden 1.40 olduğu görülecektir.

Toplulaştırma alanı 3000 m2 üzerini bulup, alanın yüzde 20’si kadar dışarıdaki sosyal donatı alanlarından satın alma veya devir şeklinde arsa oluşturulursa E:2.00 Ençok 12 kat TAKS:0.40

Burada ise hesap yapıldığında gerçek emsalin net parsel üzerinden 1.66 olduğu görülecektir.

Devam eden süreçte iki mahalleye ait planlar Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda 26 Ekim 2020 tarihine kadar askıda kalacaktır.

1/5000 ölçekli NİP’ler için İBB’deki askı süreci tamamlanıp kabul edildikten sonra Ataşehir Belediyesi 1/1000 ölçekli uygulamalı planları hazırlayacaktır. Bu süreçte de 1/1000 ölçekli uygulamalı planlar, Ataşehir Belediyesi Meclisi’nde görüşülüp onaylanacak. Ardından İBB Meclisi’ne gönderilecek, orada onaylanmasının ardından da Ataşehir’de askıya çıkacak ve itiraz süreci başlayacaktır.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: GAMZE YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam