reklam
reklam

İstanbul millet bahçeleriyle nefes alıyor

Eklenme Tarihi: 23 Haziran 2023, Cuma - 09:26   Okunma Sayısı: 53413
İstanbul'da sayısı 15'i bulan millet bahçeleri kentin dört bir yanında oluşturduğu yeşil koridorlarla vatandaşların şehrin karmaşasından uzaklaşarak nefes almalarına imkan sunuyor.

"Cumhuriyet tarihinin en büyük yeşil alan adımı" olarak tanımlanan millet bahçeleri projesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2028'e kadar 100 milyon metrekare yeşil alana ulaşmayı hedefliyor.

Milyonların yaşadığı megakentte, kişi başına düşen yeşil alan miktarı açılan millet bahçeleri ile her geçen gün artıyor. Bugüne kadar İstanbul'a 15 millet bahçesi kazandırılırken, 2'si açılışa hazırlanıyor, 23'ünün ise yapım ve projelendirme aşamaları sürüyor.

Bu kapsamda, kentte Baruthane Millet Bahçesi, Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi, Hoşdere Millet Bahçesi, Çırpıcı Millet Bahçesi, Başakşehir (Kayaşehir Kuzey Yakası) Millet Bahçesi, Ayazma Millet Bahçesi, Küçükçekmece Halkalı Millet Bahçesi, Zeytinburnu Millet Bahçesi, Nakkaştepe Millet Bahçesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi, Kayaşehir 1. Etap Millet Bahçesi, Pendik Millet Bahçesi, Sultanbeyli Millet Bahçesi, Ümraniye Millet Bahçesi ve Sultanbeyli Mimar Sinan B Tipi Mesire Alanı Millet Bahçesi'nin açılışı yapıldı.

Birinci etabı hizmete sunulan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin tamamlanması için çalışmalar sürerken, Beşiktaş Millet Bahçesi, Güngören Millet Bahçesi, Fatih Kara Surları Millet Bahçesi, Ümraniye Osmangazi Korusu Millet Bahçesi, Arnavutköy Bolluca Millet Bahçesi, Beyoğlu Küçükpiyale Millet Bahçesi, Beykoz Millet Bahçesi, Bayrampaşa Millet Bahçesi, Sancaktepe Samandıra Millet Bahçesi, Kağıthane Millet Bahçesi B Tipi Mesire, Samandıra Aydos Ormanı Millet Bahçesi, Bağcılar Sevgi Ormanı Millet Bahçesi, Güngören Güneştepe Millet Bahçesi, Pendik Burla Biraderler Korusu Millet Bahçesi, Alibeyköy Millet Bahçesi, Sultangazi Cebeci Millet Bahçesi, Şile Ayazma Plajı Millet Bahçesi ve Üsküdar Çocuk Köyü Millet Bahçesi'nin de yapımı devam ediyor.

Kartal Orhantepe Millet Bahçesi, Esenler Askeri Alan Kuzey TEM Tarafında Millet Bahçesi, Çekmeköy Millet Bahçesi ile Şile Millet Bahçesi projelendirme aşamasındayken, Çatalca Millet Bahçesi ve Silivri Millet Bahçesi açılışa hazırlanıyor.

Türkiye'nin en büyük

millet bahçesi olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 7 Mayıs'ta düzenlenen "Büyük İstanbul Mitingi" ile 499 bin metrekarelik alanı kapsayan ilk etabının açılışı yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi, o günden bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tamamlandığında 2 milyon 818 bin 976 metrekarelik alanda faaliyete geçecek bahçeye şu ana kadar 10 bin 81 ağaç, 41 bin bitki dikildi. Diğer bölümlerinde altyapı ve yeşillendirme çalışmaları süren millet bahçesi, bütün etaplarıyla açıldığında dünyanın beşinci, Türkiye'nin ise en büyük şehir parkı olacak.

Başakşehir 4 millet bahçesine

ev sahipliği yapıyor

Başakşehir Millet Bahçesi, 37 bin metrekarelik kent meydanının hemen yanında 280 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Geniş yeşil alanları, oyun alanları, yürüyüş ve spor alanları, meyve ve lavanta, kamelyalar ile bahçesi bulunan parkta, özel filtre sistemiyle kendi kendini temizleyen 15 bin 600 metrekarelik biyolojik gölet de yer alıyor.

Türkiye'nin ilk millet bahçesi:

15 Temmuz Millet Bahçesi

Yaklaşık 1 asrı aşkın süre Türk askerine hizmet veren Metris Kışlası'nın yerine yapılan Esenler'deki 15 Temmuz Millet Bahçesi, Türkiye'nin ilk şehir parkı olma özelliğini taşıyor.

Zeytinburnu ve

Çırpıcı millet bahçeleri

Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi'ndeki taşınan askeri lojmanlardan boşalan ve park olarak düzenlenen Zeytinburnu Millet Bahçesi, ilçe sakinlerine şehrin içinde yeşil alan imkanı sunuyor.

Nakkaştepe Millet Bahçesi

manzarasıyla büyülüyor

Üsküdar'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün hemen yanında 48 bin 676 metrekarelik alana kurulan Nakkaştepe Millet Bahçesi, boğaza nazır seyir teraslarıyla ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor.

Ümraniye’de doğa dostu

mangal alanları

Ümraniye Millet Bahçesi, kurulduğu 330 bin metrekarelik alanda doğaya zarar vermeyen doğalgazlı mangal alanları ile tercih ediliyor.

Eski maden sahası Pendik

 Millet Bahçesi'ne dönüştü

Eskiden maden sahası olan 285 bin metrekarelik alan üzerine yapılan Pendik Millet Bahçesi, doğal ve yapay göletleri, 6 seyir terası, 5 bin 215 metrelik yürüyüş parkuru, 4 bin 600 metrekare ekstrem spor alanı, 7 bin 275 metrelik bisiklet yolu, 1300 kişilik amfi tiyatrosu, piknik alanları ve Adalar'ı gören manzarasıyla ilçede yaşayan vatandaşlar için bir cazibe merkezi haline geldi.

Halkalı, Baruthane ve

YTÜ millet bahçeleri

Küçükçekmece Halkalı Millet Bahçesi, 98 bin metrekare alana, 1600 metre bisiklet ve 4 bin 500 metre yürüyüş yoluna sahip. Bünyesinde 4 bin 210 ağaç, 103 bin 506 çalı barındıran millet bahçesinde, 232 metrekare gölet ve süs havuzu ile 40 bin metrekare koru alanı da yer alıyor. Millet bahçesinde 180 kişi kapasiteli cami de bulunuyor.

Sultanbeyli'nin

millet bahçeleri

Sultanbeyli Millet Bahçesi, 67 bin 100 metrekarelik sahada çocuk oyun alanları, koşu parkuru, çok amaçlı spor kompleksleri, millet kıraathanesi ile ilçe sakinlerine doğal bir yaşam alanı sunuyor.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam