reklam
reklam

Sanatın merkezi Bostancı!

Eklenme Tarihi: 2 Temmuz 2024, Salı - 09:30   Okunma Sayısı: 62885
Çeşitli sanat dallarında verdiği eğitimlerle yetişkinleri sanatla tanıştıran Bostancı Halk Eğitimi Merkezi’nin Yıl Sonu Karma Sergisi’nde kurumun öğretmen ve kursiyerleri ürettikleri eserlerle adeta gövde gösterisi yaptı ve izleyenleri büyüledi.

 

Geleneksel sanatlar (Tezhip, hat, minyatür, ebru, klasik ciltleme), El sanatları (Nakış, keçe, örgü, halı dokuma, kağıt rölyef, seramik hamurundan çiçek yapımı vb.) resim, giyim, müzik, halk oyunları, okuma-yazma, yabancı dil, web tasarımı, tiyatro, işaret dili, fotoğraf, kuyumculuk, bitki yetiştiriciliği-bahçecilik, yenilebilir çiçek, hijyen, ilk yardım gibi geniş bir kurs yelpazesine sahip olan Bostancı Halk Eğitimi Merkezi, yıl boyunca yaptıkları çalışmaları çeşitli etkinliklerde sergiledi.

 

Hülya Narsap,

“Geleneksel

sanatlarımızın

yaşatılmasında

rolümüz büyük.

Eğitim- öğretim yılının sona ermesi nedeniyle Hayat Boyu Öğrenme Haftası Etkinlikleri Kapsamında düzenlenen Yıl Sonu Karma Sergisi’nde ise Bostancı Halk Eğitimi Merkezi öğretmen ve kursiyerleri adeta gövde gösterisi yaptı.

Bu yıl açılan kurs sayısının 300 olduğunu ve bu kurslarla yaklaşık 7 bin kişiye ulaştıklarını söyleyen Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap, “Geleneksel sanatlarımızın yaşatılmasında rolümüz büyük. Nakışı, tezhibi ve minyatürü kurslarla yaşatıyoruz. Biz olmasak o güzelim nakışlarımız, el sanatlarımız unutulacak. Bilgisayar, girişimcilik, dijital pazarlama, web tasarımı gibi yeni çağa uyum sağlamaya yönelik de kurslarımız var. O kadar kıymetli ki tüm bu kurslar.  Okullardan talep geliyor. Lise ve ortaokul öğrencilerine de kurslar açıyoruz. Halk oyunları, İngilizce, Almanca, Rusça ve voleybol kursları gibi” ifadelerini kullandı.

Bostancı Halk Eğitimi Merkezi eğitim-öğretim dönemi içerisinde de çalışmaları çeşitli etkinliklerle paylaştı.

Hülya Narsap bu konuda da şunları söyledi; “Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla birçok çalışmaya imza attık. Bu yıl aynı zamanda Bostancı Halk Eğitimi Merkezi’nin eğitim hayatına başlamasının da 50. Yılı. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ile birlikte 100 davul 100 zeybek projesini hayata geçirdik. Kaymakamlığın 29 Ekim kutlamasında sahne aldılar. Bu projemiz çok beğenildi. 100. yıla dair bilim insanlarını minyatür ile işledik. Bu çalışmanın sergisi de 29 Ekim’de açıldı. Anadolu Adliyesi’ne, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve okullara taşındı. Minyatürk’te açılan ilk sergi olma ünvanına da sahip. Halk Eğitimi Merkezlerini tanıtmak ve önemini anlatmak amacıyla Hayat Boyu Öğrenme Şenlikleri yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün düzenlediği Sirkeci Garı’ndaki şenliğe katıldık.

Halk Eğitimi Merkezleri yetişkinlerin yeni beceriler kazanması, çalışma hayatına hazırlanması, kendilerini geliştirmeleri ve sosyalleşmeleri için bulunmaz bir fırsat”Kurumun Kadıköy Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi’nde açılan yıl sonu sergisinde de nakış, resim, tezhip, klasik ciltleme, fotoğraf, el sanatları gibi birçok alanda yapılan çalışmalar yer aldı.

 

Kişiye özel

tasarımlar

“Moda Tasarımı” öğretmeni Kadriye Işık yönetiminde modernle klasiğin harmanlandığı hotkütür (Haute couture) çalışmalar, yılsonu sergisine damgasını vurdu. Sergiye gezenlere bilgi veren Kadriye Işık, ürünlerin yıl boyunca öğrencilerin büyük bir özveri ve gayretiyle ortaya çıkarıldığını belirtti. Işık yapılan çalışmaların, kişiye özel ve tasarımlardan oluştuğunu anlattı. Sergi izleyicilerin büyük beğenisini topladı.

Kurumun Giyim öğretmenlerinden Ayşe Kuru’nun kursiyerleri ile birlikte atık kot ve kumaşlardan hazırladıkları “ Sıfır Atık” ürünler köşesi de oldukça dikkat çekiciydi.

Serginin dikkat çeken bölümlerinden biri de örgü kursiyerlerinin, bir iplik tığ  ve iki şiş ile neler yapılabileceğini gösteren el emeği göz nuru eserleriydi.

 

Örgüler adeta

birer sanat eseri

“İplikleri Anlamlı Hale Getirmektir Örgü Örmek..” diyen El Sanatları Öğretmeni Nilgün Akyüz kurslarda verilen eğitimler ve sergiyle ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi; “Örgü örmek, pek çok kişinin severek uğraştığı hobilerden biridir. Giyim sektörüne gelen zamlar ve örgülü modellerin oldukça pahalı olması, bu hobinin yeniden gün yüzüne çıkmasını sağlamıştır. Daha önce düğme bile dikemeyen kişilerin bir anlık hevesle örmeyi öğrenmesi sonucunda nice güzel model ve ürünler çıkmıştır. Psikolojik açıdan da rahatlatıcı bir aktivite olan örgü örmek, hem hafıza problemlerini önleyen hem de parmak kaslarını çalıştıran bir etkinlik olarak hayatımızda yerini alır.

Örgü dünyasına bir adım atmak isteyenler öncelikle Bostancı Halk Eğitimi merkezi'nde örgü kurslarına katılarak bu işin inceliklerini öğrenebilir diyorum.

Psikolojik açıdan rahatlatan, tüm derdini unutturan, parmak kaslarının daha iyi çalışmasını sağlayan örgü örme hobisinin bilinmeyen yönlerini bu kurslarda görebilirler. Bir iplik tığ  ve iki şiş ile neler yapılabileceğini merak edenler yıl sonu sergimizde kursiyerlerimizin büyük sevgi ve emek ile oluşturdukları ürünlerde en güzel cevabı aldı.

Seneyi bitirirken; öğrenirken paylaşmayı, sosyalleşmeyi içimizdeki yeteneği kullanmayı, üretirken kendimize güveni, daha da önemlisi sağlığımızı kazandık. mutlu günler yaratarak tüm öğretmenlerimizle güzel günler yaşadık. Yolumuz Bostancı Halk Eğitimi merkezi'nden geçtiği için ne kadar şanslı olduğumuzu hissettik. Kurum Müdürü Hülya Narsap ve bize sınıflarını açan Mualla Selcanoğlu M.T.A.L Okul Müdürüne de teşekkürlerimizi sunarken sergi ürünlerimizi de davetlilerle paylaştık.

 

Ödüller geliyor

Kurumun Yenilebilir Çiçek Öğretmeni Sevgim Altıok tarafından yetiştirilen kursiyerleri Almanya Stuttgart’da düzenlenen uluslararası festivalde gümüş (Hülya Kargılı) ve bronz (Zeynep Sekizkardeş) madalya  kazandılar.

Ayrıca Merkez kursiyerleri ürettikleri ürünleri pazarlamaya yönlendirme konusunda da ciddi uğraşlar veriyor. Bu kapsamda Dijital Pazarlama Öğretmeni Çimen Arer’in yetiştirdiği kursiyerlerden Mine Batı; Hayat Boyu Öğrenme  Genel Müdürlüğü ve Vodafon Vakfı tarafından düzenlenen ulusal bir yarışmada Türkiye 2. si oldu.

 

Saray sanatı; Ciltleme

Ayrıca bu yıl merkezde ilk kez Medeniyet Üniversitesi işbirliği ile açılan klasik ciltleme kursu da sergide ilgi odağı oldu.

Klasik Cilt Sanatı öğretmeni aynı zamanda Marmara Üniversitesi Şube Müdürü Mustafa Sulu ciltleme çalışmaları hakkında şunlar söyledi; Ciltleme sanatı saray ve çevresinde gelişen bir sanat olarak doğdu. O dönemde el yazması eserler ciltleniyordu. Yazma eserler çok kıymetliydi. Klasik Ciltleme kursumuzda kursiyerler ciltleme sanatının inceliklerini, süsleme yöntemlerini öğrenirken aynı zamanda Medeniyet Üniversitesi Kütüphanesi’nde bulunan tarihi kitapları da onarıyoruz.  Örnek teşkil eden bir kurs oldu.  Çok fazla talep var.

Sergiye emeği geçen

öğretmenler;

Fadime AYBEK

Fatma EMİRHAN ÖZYİĞİT

Güler CANTÜRK

İlkay KEFELİ

Kadriye IŞIK

Nilgün AKYÜZ

Servet MANDIRACI

Sevilay AYHAN

Anılcan KAYIKÇİ

Ayfer AKBULUT

Ayşe KURU

Ayşe KÜÇÜKKURT

ÇOKGÖRMEZ

Demet ASLAN

Derya KALDIRIM

Eda SEÇKİNER

Elçin ÖZTÜRK

Feride AYGÜN

Güller BALCIOĞLU

Gülru ÖZ

Hülya KOÇAN

İnci GÜLDEZ

Melda BULUT

Mustafa SULU

Nazire KAYA

Nurdan KUNDURACIOĞLU

Sevgim ALTIOK

Zekiye ENSARİ’yi

Sonan Gazetesi olarak yetişkin eğitimine verdikleri katkı

nedeniyle kutluyoruz.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam