reklam
reklam

Pogacar Sarı Mayoyu geri aldı

Eklenme Tarihi: 9 Temmuz 2024, Salı - 01:49   Okunma Sayısı: 65769
Fransa Bisiklet Turu'nun dördüncü etabını, BAE Emirates takımının Sloven sporcusu Tadej Pogacar ilk sırada tamamlayarak bir günlük aradan sonra yeniden Sarı Mayoyu sırtına geçirdi.

2021 ve 2022 şampiyonu Tadej Pogacar, Fransa Bisiklet Turu'nun 4. etabını kazanarak bu yıl ki ilk etap zaferini elde etti. Sloven bisikletçi, İtalya Pinerolo'dan başlayıp, Fransa Valloire'de sona eren 139.6 km'lik etabı 3 saat 46 dakika 38 saniyede tamamladı. Quick-Step takımından Belçikalı Remco Evenepoel ikinci, BAE Emirates'ten İspanyol Juan Ayuso üçüncü oldu. Genel klasmanda Pogacar, 19 saat 6 dakika 38 saniye ile zirvede yer alırken, Belçikalı Evenepoel 19 saat 7 dakika 23 saniye ile ikinci, son iki yılın şampiyonu Danimarkalı Jonas Vingegaard 50 saniye farkla üçüncü, İspanyol Juan Ayuso liderin 1 dakika 10 saniye  gerisinde dördüncü sırada bulunuyor. Sprint kapılarından 11 puan alan Uno X Mobility takımından Norveçli Abrahamsen 87 puanla Yeşil Mayoyu korumayı başardı. 4.etapta 17 puan alan Intermarche Wanty ekibinden Eritreli Girmay 83 puanla ikinci, günü 20 sprint puanı ile kapatan Lidl Trek takımından Pedersen 79 puanla üçüncü sırada bulunuyor. Abrahamsen 4.etap sonunda Dağların Kralı'nın giydiği Kırmızı Benekli Mayoyu da 24 puanla korumayı başardı. Galibier tırmanışında 20 puan alan UAE Emirates takımından Sloven Pogacar ikinci sıraya yerleşirken, kendisini 16 puanla Groupama FDJ takımından Fransız Madouas takip ediyor.

Etap İtalya'dan başladı, Fransa'da bitti

Fransa Bisiklet Turunun 4.etabının startı son kez İtalya'dan verildi. Piyemonte bölgesinde Milano iline bağlı bir kasaba olan Pinerola'dan yarışa başlayan bisikletçiler Castel Del Bosco'da sprint kapısından puan alırken, 3 kategorize tırmanış ve son tırmanış olan Galibier sonrası 18,9 km'lik iniş finişi ile etabı noktaladı. Etabın ilk 5 km'lik mesafesi sona erdiğinde ilk kaçışı Mads Pedersen yaptı. 3 km sonra ise ikinci kaçış grubu Wright, Geniets, Van den Broek ve Tejada, Pedersen'i yakaladı. 12.km'de kaçış grubu Peloton ile arasındaki zaman farkını 19 saniyeye çıkarttı. 1 km sonra ise Pissa şelaleleriyle ünlü  Perose Argentina kasabası geçildi.

Peloton kaçış grubunu yakaladı

Bitime 122 km kala Peloton kaçış grubunu yakalamayı başardı. 770 metre yükseklikteki ilk sprint kapısı olan Castel del Bosco'daya ilk ulaşan Mads Pedersen 20, Girmay 17, Coquard 15 puan aldı. Yeşil Mayoyu taşıyan Abrahamsen ise sprint kapısında 11 puan alarak ilk sıradaki yerini korudu. Sprintin tamamlanmasıyla Peloton'un önündeki sprintçiler yerini tırmanışçılara bıraktı. Bisikletçiler 2 bin 35 metre yükseklikteki ilk tırmanış olan Sestriere'ye 5 km kala kaçış grubu Peloton ile arasındaki farkı 2 dakikanın üzerine çıkarttı. Sestriere zirvesinde Stephen Williams 5, Maduas 3, Bargvil 2 ve Johannessen 1 puan aldılar. Bitime 69,3 km kala bisikletçiler bu kez bin 860 metre yükseklikteki Colde Montgenevre'ye tırmanmaya başladılar. Zirveye vardıklarında 5 puan yine Stephen Williams'ın oldu.

 

 

 

Fransız topraklarına girildi

Colde Montegenevre zirvesinden sonra Auvengne Rhone Alpes bölgesine ulaşan sporcular Fransız topraklarına adım atmış oldu. Bitime 50 km kala kaçış grubu, Peloton ile arasındaki 2 dakikalık zaman farkını korudu. 2 bin 642 metre yükseklikteki son tırmanış olan Coldu Galibier çıkışında zirveye 1 km kala Pogacar hamle yaparak öne çıktı. Onun bu hamlesine Vingegaard cevap vererek Sloven bisikletçinin arakasına yerleşti. Kısa zamanda Vingegaard ile arasını 10 sanşye açan Pogacar, 20 tırmanma puanını hanesine yazdırdı. Vingegaard 15, Evenepoel 12 puan aldı. Dağları Kralı için verilen son zirve puanlarını da aldıktan sonra bisikletçiler Valloine'deki finişie doğru 18.9 km'lik inşe başladılar.

Pogacar tempoyu arttırdı

Zirve inişi, eriyen karların yer, yer ıslattığı asfaltta gerçekleşirken, Pogacar çok doğru bir çizgi tuttururken, zaman zaman riskli dönüşler gerçekleştirdi. Sloven sporcu temposunu hiç düşürmeyerek Vingegaard ile arasındaki zaman farkını finişe 10 km kala 17 saniyeye çıkarttı. Danimarkalı son iki yılın şampiyonu Vingegaard ise daha temkinli bir iniş gerçekleştirince, inişin ikinci bölümünde zaman farkı 23 saniyeye çıktı. Tırmanışçı olduğu kadar çok başarılı da bir inişçi olduğunu gösteren Pogacar, finişie 5 km kala en büyük rakibi Vingegaard ile arasındaki zamanı 30 saniyeye çıkarttı.

Sloven sporcu ilk etap zaferini elde etti

Fransa Bisiklet Turu'nda 2020 ve 2021'in birincisi, son iki yılın ise ikincisi Sloven Pogacar finişe 1 km kala artık çok rahatladı. Son iki yılın şampiyonu Vingegaard ile arasındaki zaman farkını 34 saniyey çıkartan Sloven sporcu, çok rahat bir tempo ile finişe ulaşarak, bu yıl ki ilk etap zaferini elde etti. Pogacar 2020, 2021 ve 2022'de 3 etap zaferi, geçen yıl ise 2 etap zaferi kazanmıştı. Sloven bisikletçi elde ettiği birincilikle kariyerindeki 12.Fransa Bisiklet Turu etap zaferini kazanmış oldu. Pogacar'ı yakalayamayan Vingegaard ise son bölümde Evenepoel, Ayuso ve Roglic'e geçilerek etabı 5.sırada tamamladı. Daha önce 8 zaman primini cebine koyan Pogacar, finişe ilk ulaşan isim olunca 10 saniye daha zaman primi kazandı. Böylece Sloven bisikletçinin zaman primi 18 saniyeye çıktı.  Evenepoel'in 8, Ayuso'nun 4, Vingegaard'ın ise 5 zaman primi bulunuyor.

Pogacar yeniden Sarı Mayonun sahibi

Turun 2.etabı sonunda Sarı Mayoyu elde eden Pogacar, 3.etapta gerilere düşerek 38.sırayı almış ve aynı toplam zamana sahip olmasına rağmen toplam sıralama sayısı 46 olan Carapaz'a geçilerek Sarı Mayoyu Ekvatorlu rakibine hediye etmişti. Fransa Bisiklet Turunda eğer zamana karşı etabı koşulmamışsa, toplam zaman eşitliğinde, bisikletçilerin daha önceki etaplarda elde ettikleri dereceler toplanıyor ve en düşük sayıya sahip olan en üstte yer alıyor. 3.etabı 4 bisikletçi de aynı toplam zaman farkıyla kapamasına rağmen, Carapaz 22., 10. ve 14.dereceleri yaptığı için 46 ile Sarı Mayoyu sırtına geçirmiş, Pogacar, 4., 14., ve 38.olduğu için etaplarda 56 ile genel klasman ikincisi, Evenepoel 60 ile üçüncü, Vingegaard ise 97 ile genel klasman 4.sü ilan edilmişti. Pogacar, 4.etaba da Sarı Mayo ile başlasaydı. Takımı BAE Emirates yarışa en önde başlayacaktı. Oysa Sloven bisikletçi, 3.etapta gerilere düşerek 4.etapta Sarı Mayoyu giymekten kurtulmuştu. Ancak Sloven sporcu elde ettiği etap zaferiyle en yakın takipçisi Evenepoel'e 45, en büyük rakibi Vingegaar'a ise 50 saniye zaman farkı yaparak vekaleten verdiği Sarı Mayoyu geri almış oldu.  

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam