reklam
reklam

Birinciyi foto-finiş belirledi

Eklenme Tarihi: 12 Temmuz 2024, Cuma - 01:00   Okunma Sayısı: 55346
Tour de France 6. etabını, Jayco-AlUla takımının Hollandalı sporcusu Dylan Groenewegen ilk sırada tamamladı. Sloven sporcu Tadej Pogacar ise Sarı Mayoyu korudu.

Fransa'nın Macon ile Dijon kentleri arasındaki 163.5 kilometrelik 6. etabının finişi nefes kesti. Dylan Groenewegen ile Jasper Philipsen'in birlikte geçtiği finişte kazananı foto-finiş belirledi. Groenewegen, 3 saat 31 dakika 55 saniyelik derecesiyle etabı ilk sırada tamamladı. Hollandalı sürücü, Tour de France'ta 6. etap birinciliğini elde ederken, turda Hollanda şampiyonluk mayosuyla mücadele eden bir sporcu 24 yıl sonra etap kazanmış oldu. Turun 6. etabında Alpecin-Deceuninck ekibinden Belçikalı sürücü Jasper Philipsen ikinci, Intermarche-Wanty takımının Eritreli sporcusu Biniam Girmay ise üçüncü oldu. Genel klasmanda ise Sloven sporcu Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), 26 saat 47 dakika 19 saniyelik süresiyle zirvede yer alarak sarı mayoyu korudu. Etaptaki tek tırmanma puanını alan Uno X Mobility takımından Norveçli Jonas Abrahamsen 26 puanla Kırmızı Benekli Mayoyu, 6.etapta 17 puan alarak puanını 149'a çıkartan İntermarche Wanty takımının Elitreli sporcusu Girmay ise Yeşil Mayoyu korumayı başardı.

Yarış Macon'dan başladı

Fansa Bisiklet Turunun 6.etabı, 27 yıllık bir aradan sonra geri döndüğü Macon şehrinden başladı. Bisikletçiler batıdan esen 12 derecelik rüzgarın eşliğinde Dijon'a giden yollardan Burgonya'ya girdi. Sprint etabı beklendiği gibi sakin başlarken, kayda değer bir kaçış olmadan geçti. Ancak sağanak yağışlar ve sert esen çapraz rüzgarlar, sürücüleri 163,5 km'lik parkur boyunca tedirgin etti. Etap ünlü Fransız şair Lamartine ve Fransız Milli takımı futbolcu Antoine Griezmann'ın memleketi Macon'dan yola çıktı. Bir önceki etabın bitişinde kötü bir kaza geçiren Mads Pedersen bandajlara sarılı olarak yarışa başladı.

Abrahamsen tek tırmanma puanını aldı

Dağların kralı sıralamasında ilk sırada yer alan ve Kırmızı Benekli Mayoyu taşıyan Jonas Abrahamsen günün tek tırmanışı olan Col du Bois Clair öncesi tempoyu artırdı. Cofidis'den Axel Zingle'in çabası Norveçlinin 4. kategori tırmanışını birinci sırada geçmesini ve dağlar klasmanında liderliğini korumasını engelleyemedi. Abrahamsen ve Zingle etabın 31.km'sindeki Cormatin Sprint kapısı öncesinde Peloton ile arasındaki zaman farkını 1 dakika 15 saniye açtı. Bitime 135 km kala Peloton kaçış grubunu yakaladı. Cormatin'deki ara sprint kapısına gelindiğinde ise Jasper Philipsen atak yaparak en yüksek puan olan 20 puanı hanesine yazdırdı.  Belçikalı sürücü ara sprint kapısını Yeşil Mayo sahibi Biniam Girmay'ı ve Mads Pedersen'i geride bırakarak kazandı. 90 km kala rüzgarın saat 21 km'ye çıkması ve Peloton'un açık alanda ilerlemesi hızının düşmesine neden oldu.

Cavendish'in lastiği patladı

Puligny-Montrachet çıkışında Mark Cavendish'in lastiği patladı. Bitime 55 km kala Carberon'dan geçerek ormanın içinden ilerlemeye devam eden Peloton Pouilly sur Saone'ye geldiğinde hızını da arttırdı. 44,3 km kala aralarında Abrahamsen'inde olduğu bir kaza yaşandı. Bu kaza Peloton'u ikiye bölse de kısa sürede ara kapandı. 480 km uzunluğundaki La Saone nehrine paralel ilerleyen Peloton yine yemyeşil orman ağaçlarının arasından geçerek İzeure'ye geldi. Bitime 23 km kala esmeye başlayan sert rüzgar Peloton'un hızını kesmeye yetti. Sprint finişi yaklaştıkça Peloton'daki gerginlikte artmaya başladı. Sprintçiler olası bir kazadan etkilenmemek için grubun ön tarafında toplanmaya başladılar.

Philipsen bir kez daha ikincilikle yetindi

Finiş öncesi Longvic'i geçen bisikletçiler, Dükleriyle ünlü, Fransa'nın Burgonya Bölgesinin Başkenti Dijon'a ulaştılar. Dileklerin kabul olduğu ve Dijon'un simgesi olan Baykuş Heykeli ile Kara Bakire Heykeline ev sahipliği yapan Notre Dame Kilisesi ve Kurtuluş Meydanı olarak adlandırılan Sirke yerine koruk suyu kullanılarak yapılan Hardalı ile Pinot Noir ve Chardonnay şaraplarıyla ünlü Dijon'un görkemli manzarası yaklaşan sprint finalini gölgede bırakamadı. Finişe 2 km kala sağ viraj, ardından sol geçişi Alexander Kristoff'un Uno-X Mobility sprint treni ilk sırada geçti. Son 500 metreye gelindiğinde sprintçilerin önünde düz bir bölüm kaldı. Hollanda şampiyonu Dylan Groenewegen en dış kulvardan atak yaparak Philipsen ile birlikte finişi geçti. Birinciyi Foto-finiş belirlerken, Groenewegen galip ilan edildi. 5.etapta Cavendish'e geçilen Jasper Philipsen bir kez daha ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. Groenewegen'in etabı kazanmasıyla, Leon van Bon'un 2000'de tur zafer kazanmasından bu yana ilk kez bir Hollanda şampiyonu etap galibiyeti almış oldu.

Sarı Mayo değişmedi

Fransa Bisiklet Turunda 6.etap sonunda da Sarı Mayo değişmedi. Macon-Dijon arasındaki 163,5 km uzunluğundaki etabı  UAE Emirates takımından Sloven Pogacar 34., son iki yılın şampiyonu Team Visma Lease a Bike'dan Danimarkalı Jonas Vingegaard 43., Soudal Quick Step takımından Belçikalı Belçikalı Remco Evenepoel 45.sırada tamamladı. Ancak bir önceki etapta olduğu gibi bu etapta da son 4 km kuralı uygulandı. Böylece son 4 km'ye etabın birincisi Groenewegen ile birlikte giren 106 bisikletçi Hollandalı sürücü ile aynı zamanı almış oldu. Bu sonucun ardından Pogacar 263 saat 47 dakika 19 saniyelik toplam zamanıyla genel klasman liderliğini korudu. Sloven bisikletçi 7.etapta da Sarı Mayoyu giymeye devam edecek. Pogacar'ın ardından Belçikalı Evenepoel 45 saniye farkla ikinci, son iki yılın şampiyonu Danimarkalı Vingegaard 50 saniye farkla üçüncü sırada bulunuyor.

Puan farkını giderek açıyorlar

Dağların Kralı olarak adlandırılan en iyi tırmanış puanına sahip sürücüye verilen Kırmızı Benekli Mayoyu taşıyan Uno X Mobility takımından Norveçli Jonas Abrahamsen,6.etaptaki 396 metre yükseklikteki 4.derece tırmanış olan Col du Bois Clair'deki tek puanı alarak liderliğini ve mayosunu korumayı başardı. Abrahamsen puanını 26'ya çıkartırken, en yakın takipçisi Pogacar ile arasındaki puan farkını da 6'ya yükseltmiş oldu. Groupama FDJ takımından Madouas 16 puanla üçüncü, Team Visma Lease a Bike'dan Vingegaard 15 puanla dördüncü, Soudal Quick Step takımından Evenepoel 12 puanla beşinci sırada yer alıyor. Yeşil Mayo ise İntermarche Wanty takımının Elitreli sporcusu Biniam Girmay'da kaldı. 6.etabın Cormatin'deki Sprint kapısından ilk geçen Philipsen olurken Belçikalı 20 puanı hanesine yazdırdı. Girmay 17, Pedersen 15, Demare 13,Coquard 11 puan aldı. Genel klasmanda Girmay puanını 149 yaparak Yeşil Mayoyu korumayı başardı. Pedersen 111 puanla ikinci, Abrahamsen ise 87 puanla üçüncü sırada yer alıyor. Genç bisikletçilerin giydiği Beyaz Mayo ise 26 saat 48 dakika 4 saniyelik toplam zamanıyla Belçikalı Evenepoel'de kalırken, İspanyol Ayuso 25 saniye farkla ikinci, vatandaşı Rodriguez 31 saniye farkla üçüncü durumda bulunuyor. Takımlar genel klasmanında UAE Emirates 80 saat 25 dakika 1 saniyelik toplam zamanıyla ilk sırada bulunuyor. İneos Grenadiers 4 dakika 54 saniye farkla ikinci, Soudal Quick Step 5 dakika 2 saniye farkla üçüncü durumda bulunuyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam