reklam
reklam

Son metreleri nefes kesti

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2024, Pazar - 14:04   Okunma Sayısı: 68237
Fransa Bisiklet Turunun zamanı karşı etabının son metreleri büyük bir çekişmeye sahne olurken, Sarı Mayo Sloven Pogacar'ı 12 saniye ile geçen Belçikalı Evenepoel ilk etap zaferini kazandı.

 

Bu yıl 111'incisi düzenlenen Fransa Bisiklet Turu'na (Tour de France), Nuits-Saint-Georges ile Gevrey-Chambertin arasındaki 25.3 kilometrelik 7. etabıyla devam edildi. Sporcuların teker, teker genel klasmanın sonundan başlayarak çıkış yaptığı bireysel zamana karşı etabını Soudal Quick-Step takımının Belçikalı sporcusu Remco Evenepoel, 28 dakika 52 saniyelik derecesiyle kazandı. 2023 Zamana Karşı Dünya Şampiyonu Belçikalı sürücü, Tour de France'ta ilk etap birinciliğini elde etti. Sarı Mayoyu taşıyan UAE Team Emirates takımından Tadej Pogacar 12 saniye farkla ikinci, Red Bull Bora Hansgrohe takımından Sloven Primoz Roglic 34 saniye farkla üçüncü sırayı aldı. Etabın favorilerinden olan son iki yılın şampiyonu Team Visma Lease a Bike takımından Danimarkalı Jonas Vingegaard 37 saniye farkla dördüncü oldu. Etabı uzun süre önde götüren Lotto Dstny'den Belçikalı Victor Campenaerts 52 saniye farkla beşinci, kendisiyle aynı zamanı yapan ancak Belçikalı sürücüden saniyenin yüzde 76'sı daha kötü bir zaman yapan Arkea B&B Hotels takımından Fransız Kevin Vaoquelin altıncı, Vingeegaard'ın takım arkadaşı Birleşik Amerikalı Matteo Jorgenson 54 saniye farkla yedinci, Pogacar'ın ekibinden Portekizli Joao Almeida 57 saniye farkla sekizinci, EF Education Easypost takımından İrlandalı Ben Healy 59 saniye farkla dokuzuncu, zinciri atmasına rağmen iyi bir derece yapan Groupama FDJ'den İsviçreli Stefan Küng 1 dakika farkla onuncu oldu.

Pogacar Sarı Mayoyu korudu

Turun 7. etabında UAE Team Emirates'ten Tadej Pogacar ikinci sırayı alarak genel klasman liderliğini ve Sarı Mayoyu korudu. Sloven sporcu 27 saat 16 dakika 23 saniyelik toplam zamanıyla ilk sırada yer alıyor. 7.etabu kazanan Remco Evenepoel 33 saniye farkla ikinci sıraya yerleşti. Bireysel zamana karşı etabında 37 saniye kaybeden Vingegaard, genel klasmanda Pogacar'ın 1 dakika 15 saniye gerisine düştü. Etabı 3.sırada tamamlayan Red Bull-Bora-Hansgrohe ekibinden Primoz Roglic ise vatandaşı Pogacar'ın 1 dakika 36 saniye gerisinde dördüncü sıraya yerleşti.

Zamana karşı 25,3 km pedal bastılar

Yarışa Nuits-Saint-Georges'den başlayan bisikletçiler Messanges'deki ilk zaman noktasını 8,6 km'de geçerken, 144 km'de yüzde 4 eğimdeki ikinci zaman noktası Curley Tepesi'ne ulaştılar. Sporcular daha sonra 19,9 km'deki Morey-Soint Denis üçüncü zaman noktasından geçerek etabı Chambertin'de noktaladılar.  Nuits-Saint-Georges ve Gevrey-Chambertin arasındaki engebeli bir profile sahip  parkurda sürücüler 300 metre irtifa kazanımıyla 25,3 kilometrelik bir mesafede pedal bastılar. Burgonya üzüm bağları arasında koşulan etap büyük çekişmeye sahne oldu. Remco Evenepoel 28.52,19'luk zamanıyla ve Dünya zamana karşı yarışı şampiyonu unvanıyla, iki Sloven Tadej Pogacar ve Primoz Roglic'in önünde yer almayı başardı. Belçikalı sürücü yarış öncesi kendisine güvenleri hayal kırıklığına uğratmadı. Genel klasmanı kovalayan ve üst üste üçüncü Tour de France şampiyonluğunu isteyen Vingegaard ile arasındaki farkı 21 saniyeye indiren Roglic ise günün en dikkat çeken ismi oldu. İlk üç zaman kontrol noktasında Vingegaar'ın gerisinde olan Roglic, Morey-Soint Denis-Chambertin arasındaki son 5,4 km'lik sektörde rakibinden 3 saniye daha iyi zaman yapmayı başardı.

 

 

Göz kamaştıran Burgonya mimarisi

Gotik cepheleri ve Burgonya mimarisine özgü kırmızı, kahverengi, yeşil ve sarı renkte sırlanmış kiremitlerin iç içe geçerek oluşturduğu geometrik desenler ile süslü ünlü çatıları Fransa Bisiklet Turunu izleyen herkesi geçmişin kadim günlerine götürdü. Beaune’den Dijon’a kadar olan ve Côte de Nuits adı verilen bölgede ağırlıklı olarak Pinot Noir üzümleri ve kırmızı şarap üretimi yapılırken,  Beaune’dan güneye uzanan ve Côte de Beaune adı verilen bölgede ise ağırlıklı olarak Chardonnay üzümleri ile beyaz şarap üretimi yapılıyor. Yarış boyunca bisikletçiler ortaçağ köyleri ile bölgenin tarihi kadar eski üzüm bağlarının muhteşem manzaralarına eşlik ettiler. Uçsuz bucaksız üzüm bağları arasında pedal basan sürücüleri aralara serpiştirilmiş beyaz bağ evlerinin resmi çizilecek kadar güzel görüntüsü selamladı. Burgonya ve şarap söz konusu olunca peynirden söz etmemek mümkün değil. Bölgede özellikle Comte ve Morbier peynirleri yapılıyor. Ancak Pinot Noir şarabı ile Rokfor peyniri, Chardonnay şarabı ile de Gouda Peyniri tavsiye ediliyor.

İlk çıkış yapan Cavendish oldu

Fransa Bisiklet Turunun 7.etabında sürücüler genel klasmanın tersinden başlayarak ikişer dakika arayla zamana karşı yarıştılar. Etaba ilk çıkış yapan 5.etabı kazanarak kariyerindeki 35.etap zaferini kazanan ve tarihe geçen Büyük Britanyalı Mark Cavendish oldu.  Astana Kazakistan takımının sürücüsü 25,3 km'lik zamana karşı etabını 33.21.52 saniyelik derecesiyle bitirdi. 7.etabın kendisi için sakin geçtiğini söyleyen Mark Cavendish, Zamana karşı etabının kendisi için iyi bir dinlenme günü olduğunu söyledi. Geçen sene ki zamana karşı etabını tamamlayamayan sprinter günü ilk tamamlayan isim oldu. Ardından EF Education Easypost takımından İsviçreli Stefan Bisseger ve Soudal Quick Step ekibinden Belçikalı İlan Van Wilder 30.06'lik dereceye imza attılar.

Campenaerts saniyenin yüzde 76'sıya ilk sıraya yükseldi.

Etaptaki üç zaman kapısında en iyi zamanları yapan Arkea B&B Hotels takımından Fransız Kevin Vaoquelin 29.44.94'lük derecesiyle ilk sıraya yerleşti. Lotto Dstny'den Belçikalı Victor Campenaerts etabı 29.44.18 ile bitirince saniyenin yüzde 76'sı bir farkla liderliğin yeni sahibi oldu. Campenaerts, etap içinde bir süre powermetresinin bağlantısı koptu. Kendi deyimiyle tamamen hissiyatla ilerleyen Belçikalı daha sonra powermetresi düzelince en iyi etap zamanını elde etti. Güneşin bulutların arasında olması, rüzgarın da çok kuvvetli esmemesiyle sürücüler rahat bir etap koşusu gerçekleştirdiler.  Etap içerisinde ziniciri atan ve elle düzeltmek zorunda kalan Groupama FDJ'den İsviçreli Stefan Küng, zaman kaybetmesine rağmen 8.01 saniye farkla 3.sıraya yerleşti. Etabın iddialı isimlerinden Belçikalı Van Aert, ritmini kaybedince 59,24 saniye geriden etabı bitirdi. Fransa Zamana Karşı şampiyonu Armirail ise etabı Campenaerts'in 49,94 saniye gerisinde tamamladı.

Mahşerin dört atlısı nefes kesti

Bireysel zamana karşı etabında son olarak Soudal Quick-Step takımının Belçikalı sporcusu Remco Evenepoel, Sarı Mayoyu taşıyan UAE Team Emirates takımından Tadej Pogacar, Red Bull Bora Hansgrohe takımından Sloven Primoz Roglic ve son iki yılın şampiyonu Team Visma Lease a Bike takımından Danimarkalı Jonas Vingegaard ikişer dakika arayla stat aldılar. 8,6 km'lik ilk zaman noktasında Evenepoel 9.39 ile en iyi zamanı yaptı. Pogacar 9.42, Vingegaard 9.50 ve Roglic 9.59'luk zaman yaptılar. Son dört bisikletçi etabın 14,4. km'sindeki Curley ikinci zaman noktasına geldiklerinde Evenepoel, Pogacar ile arasındaki farkı 10 saniyeye çıkarttı. Belçikalı bu sektörü 18.13 saniye ile geçerken, Pogacar 18.23 ile geçti. Vingeegard 18.36, Roglic ise 18.51'lik zamana imza attı. Etabın 19,9 km'sindeki üçüncğ zaman kontrol noktası Morey Saint Denis'i en iyi geçen 23.05 saniyelik zamanıyla Evenepoel oldu. Pogacar üçüncü sektörde zaman farkını 6'yeye indirdi ve 23.11 saniyelik zaman yaptı. Vingegaard 23.33 sn, Roglic 23.37 ile sektörü tamamladı. Chambertin'deki finişe kadar olan 5.4 km'lik son bölümde Evenepoel hızını arttırarak  Pogacar'ın kendisine yetişmesine izin vermedi. Etabı 28.52.19 ile tamamlayan Belçikalı etabın en iyi zamanına imza atarak etap birincisi oldu. Pogacar 12 saniye farkla ikinci, son sektördeki atağı ile Roglic 34 saniye farkla üçüncü, Vingegaard ise 37 saniye farkla dördüncü oldu.  

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam