reklam
reklam

Girmay'dan bir zafer daha

Eklenme Tarihi: 16 Temmuz 2024, Salı - 11:34   Okunma Sayısı: 76681
Girmay'dan bir zafer daha

 

Bu yıl 111.si düzenlenen Fransa Bisiklet Turu'nun, Semur-en-Auxois ile Colombey-les-Deux-Eglises kentleri arasında düzenlenen 183.4 kilometrelik 8. etabını Intermarche - Wanty takımından Biniam Girmay, 4 saat 4 dakika 50 saniyelik derecesiyle kazandı. Daha önce 3.etabı da kazanan Eritreli siyahi sürücü ikinci etap zaferini kazanmış oldu. Alpecin Deceuninck takımından Belçikalı Jasper Philipsen ikinciliği elde ederken, üçüncü kez sprint finali mücadelesini kaybetti. 5.etapta Cavendish'e, 6.etapta Groenewegen'e sprint finalinde geçen Philipsen daha sonra 6.etapta kural dışı hareket ettiğinin belirlenmesi üzerine 107.ilan edilmişti. Lotto Dstny takımından Belçikalı Arnaud De Lie 8. etapta üçüncü oldu. Etapta 112 sürücü  Girmay ile aynı zamanı aldı. Böylece 13. olan Tadej Pogacar, 31 saat 21 dakika 13 saniyelik süresiyle zirvede yer alarak sarı mayoyu da korudu. Evenepoel 33 saniye farkla ikinci, Vingegaard 1 dakika 15 saniye farkla üçüncü durumda bulunuyor.

Pedersen Tur'dan çekildi

Turun 8.günün start saati geldiğinde Mads Pedersen'in yarıştan çekildiği haberi geldi. 5. Etap'ta Saint Vulbas'a doğru grup sprintinde yaşadığı kazanın ardından Mads Petersen, bireysel zaman karşı yarışına girmiş, ağrıları nedeniyle etabı 157.sırada tamamlayabilmişti. Doktorları yarışa devam etmemesi yönünde karar vermesi üzerine Mads Pedersen, 8.gün yarışı terk etmek zorunda kaldı. Semur-en-Auxois'daki başlangıç çizgisinde 173 sürücü start aldı. Aralıklı yağmur, kuvvetli rüzgar ve engebeli parkur, zorlu bir gün olacağının sinyallerini veriyordu. Altınbaşak bölgesinde pedal çevirmeye devam eden sürücüler 2 bin 300 metre irtifayı gördüler.Burguny salyangozu, maydanozlu jambonu, Burgundy şarapları ve kırmızı şarap sosuyla hazırlanan pastırma, yumurta ve arpacık soğanıyla hazırlanan ünlü yemeği Meurette ve kabuklu peyniri Epoisses ile Semur Fransa Bisiklet Turuna bambaşka bir tat kattı. Kasaba içerisinde verilen sanal startın sonrasında sürücüler sıfır noktasına kadar 8,7 km Semur'un sokaklarında ilerlediler.

Kaçış grubu yerini aldı

Sıfır noktasına gelindiğinde etabın startı verildi. Neilson Powless, Stefan Bissegger ve Jonas Abrahamsen atak yaparak kaçış grubunu oluşturdular.  Bitime 177 km kala kaçış grubu Peloton ile arasını 37 saniyeye çıkarttı. Peloton'dan ayrılan Pacher ikinci kaçış grubunu oluşturdu. 7 km sonra ilk kaçış grubuyla Peloton arası 2 dakikanın üzerine çıktı. 120 km kala Abrhamsen öndeki kaçış grubundan ayrılarak tek başına ilk yokuş kapısına doğru ilerlemeye başladı. Cote de Vitteaux'daki 3 derece yokuş kapısındaki 2 puanı Abrahmsen, 1 puanı ise Powles aldı. Ardından Cte Villy'deki yokuş kapısını ilk geçen Abrahamsen tek tırmanış puanını hanesine yazdırdı. Verrey'deki 3 derece yokuş kapısından ilk geçen Abrahamsen  oldu. Bir puan ise bu kez Jegat'ın oldu.

 

 

Sprint kapısında puanlar paylaşıldı

Kırmızı puantiyeli mayoyu giyen Abrahamsen Lamargelle'deki ara sprint kapısına ilk ulaşan isim olurken, Peloton ile arasındaki zaman farkı da 5 dakikanın üzerine çıkarttı. Bitime 124,4 km kala Abrahamsen ara sprint kapısında 20 puan aldı. Peloton'dan Biniam Girmay  hanesine 17 puan yazdırırken, Thijssen 15, Philipsen 13 puan aldı. Abrahamsen, Cote de Santenoge ve Cote de Giey-sur-Aujon'daki 4.kategori yokuş kapılarını da ilk geçen isim olurken birer puan daha aldı. Tek başına ilerleyen Abrahamsen 61 km kala Peloton ile arasındaki zaman farkını 4 dakikanın üzerine taşıdı.

Peloton arayı kapatmaya başladı

Yokuş kapılarıyla, ara sprint kapısındaki puanları toplayan Abrahamsen'in temposu giderek düşmeye başladı. 35 km kala Chaumont geçişinde Peloton ile arasındaki zaman farkı 2,40 saniyeye indi. Temposunu arttıran Peloton bitime 15 km kala Abrahamsen'i yakaladı. Böylece Abrahamsen'in destansı kaçışı 169 km sonra sona ermiş oldu. Abrhamsen bundan sonra Colombey-les-deux-Eglises'deki finişe kadar Peloton ile birlikte yarıştı.

Çılgın final Girmay'ın oldu

Etabın son metreleri adeta nefesleri kesti. Son 1,5 km kala Peloton hızını 62'ye çıkartırken, sprint trenlerinin önlerden yer kapma savaşı başladı. Som 1 km kapısı Flamme rouge  geçilir geçilmez sprintçilerin atağı geldi. Sürücüler eğimli tırmanış finişine müthiş bir atak yaparak girdiler. Son metrelerde Girmay ile Philipsen baş başa kaldı. Kafa, kafaya girilen finiş mücadelesini  yeşil mayoyla yarışan Girmay müthiş bir güç gösterisiyle rakibini geride bırakarak kazanmayı başardı. Philipsen üçüncü kez sprint finişi savaşından mağlup ayrılarak ikincilikle yetindi. Belçikalı sürücü 5.etapta Cavendish'e, 6.etapta Groenewegen'e sprint finalinde geçilmişti. Philipsen daha sonra 6.etapta kural dışı hareket ettiğinin belirlenmesi üzerine 107.ilan edilmişti. Ancak şu bir gerçek ki, Philipsen 3 sprint atağında da başarılı olamadı.

Pogacar Sarı Mayoyu yine korudu

Turun 8. etabında UAE Team Emirates'ten Tadej Pogacar 13.sırayı almasına rağmen Girmay ile aynı zamanı aldığı için genel klasman liderliğini ve Sarı Mayoyu korudu. Sloven sporcu 31 saat 21 dakika 13 saniyelik toplam zamanıyla ilk sırada yer alıyor. 8.etabı 10. tamamlayan Remco Evenepoel 33 saniye farkla ikinci sıradaki yerini korudu. Etabı 33. tamamlayan son iki yılın şampiyonu aynı zamanı aldığı için Pogacar ile arasındaki 1 dakika 15 saniye fark değişmedi. Sloven Primoz Roglic ise yarışı vatandaşı Pogacar'ın 1 dakika 36 saniye gerisinde dördüncü sırada sürdürüyor.

Girmay Yeşil Mayoyu sevdi

Koşulan 8 etapta iki zafer kazanan Intermarche - Wanty takımından Biniam Girmay 216 puanla Yeşil Mayo kalsmanında liderliğini korudu. Philipsen'in 128, Abrahamsen'in ise 107 puanı bulunuyor. Kırmızı puantiyeli Mayoda ise tüm yokuş kapılarındaki puanları toplayan Abrahamsen 33 puanla ilk sıradaki yerini korudu. Pogacar 20 puanla ikinci, Madouas 16 puanla üçüncü sırada bulunuyor. En genç bisikletçilerin klasmanında ise Evenepoel ilk sırada yer alıyor. Belçikalı sürücü 9.etapda da Beyz Mayoyu taşıyacak. Gençler klasmanında İspanyol Ayuso ikinci, vatandaşı Rodriguez ise üçüncü sırada yer alıyor.   

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam