reklam
reklam

Turgis'den beyaz zafer

Eklenme Tarihi: 18 Temmuz 2024, Perşembe - 00:10   Okunma Sayısı: 75761
Fransa Bisiklet Turu’nun Troyes'deki 14 sektörden oluşan beyaz çakıl yollarda koşulan dokuzuncu etabını Total Energies takımından Fransız Anthony Turgis kazandı.

 2024 Fransa Bisiklet Turu’na 199 kilometre uzunluğundaki Troyes-Troyes etabıyla devam edildi. Çakıl taşlı 14 sektör içeren dokuzuncu etabı Total Energies takımından 30 yaşındaki Fransız bisikletçi Anthony Turgis 4 saat 19 dakika 43 saniyelik toplam zamanı ile kazandı. Kaçış grubundaki sprint finişi ile etap galibiyetini alan Turgis, kariyerinin ilk büyük tur etap zaferini elde etti. Turgis’in ardından Ineos Grenadiers takımından Britanyalı Tom Pidcock ikinci sırayı alırken, I.-Premier Tech’ten Kanadalı Derek Gee üçüncü oldu. İspanyol Aranburu dördüncü, Yeşil Mayo Girmay dokuzuncu, genel klasman birincisi Sarı Mayo Tadej Pogacar 44., son iki yılın şampiyonu Vingegaard ise 49.sırayı aldı. İlk dört sırayı alan bisikletçilere aynı zaman yazılırken, Girmay 1 dakika 17 saniye, Pogacar ve Vingegaard ise 1 dakika 46 saniye fark yedi. UAE Team Emirates’ten Tadej Pogacar 35 saat 42 dakika 42 saniyelik toplam zamanı ile genel klasman liderliğini ve Sarı Mayoyu korudu. Belçikalı Evenepoel 33 saniye farkla ikinci, Vingegaard 1 dakika 15 saniye farkla üçüncü sırada yer alıyor.

Troyes'den başlayıp Troyes'de bitti

Turun 9.etabına şampanyanın başkenti Troyer ev sahipliği yaptı. Lahana turşusu, Chaouree, Mussy, Champ sur Barse gibi peynirleri, Alsas şarabı ve kürlenmiş jambonu ile ünlü bölgede ahşap Fransız evleriyle çevrili Troyes'in eski Arnavut kaldırımlarının yer aldığı kedi sokağı ve Fransa'nın en iyi pastacısı unvanına sahip Pascal Caffet ilgi odağı oldu. Yarışın startı verilir verilmez yapılan ilk kaçış denemeleri başarısızlıkla sonuçlandı. İlk 9 km geçildiğinde Lapeira, Gregoire, Powles, Drizners, Gee kaçış grubunu oluşturdu. 19.km'ye varıldığında kaçış grubu Pelotonla arasındaki farkı 19 saniyeye çıkarttı. Ancak 39.km'de Peloton kaçış grubunu yakaladı.

Beyaz çakıl taşlı yollar başlıyor

Turun bu etabının en büyük özelliği üzüm bağları arasındaki Chemin Blanc yani çakıl taşı kaplı 14 Beyaz Yol sektöründen geçilmesiydi. Bitime 151,7 km kala bisikletçiler 14 nolu ilk sektöre girdiler. 147,3 km kala 4.derece olan ilk yokuş kapısını Vermeersch ilk sırada geçerek tek puanı aldı. 140 km kala sürekli yapılan ataklarla ara gruplar oluşmaya başladı. 12 kişilik birinci kaçış grubunu, Pidcock ve Healy takip etti. De Lie atak yaparak Peloton'dan ayrıldı ve 3.kaçış grubunu meydana getirdi. 132,3 km kala 2.grup, ilk kaçış grubunu yakaladı. Ardından sürücüler 13 nolu Chemin Blanc'a geldiğinde yeni bir 2.kaçış grubu oluştu. Küng, Russo, De Lie, Stewart ve Bardet, Peloton'a 1 dakika 25 saniye fark yaptı. 129,4 km kala 4.derece ikinci yokuş kapısını Aranburu ilk sırada geçerek tek tırmanma puanını hanesine yazdırdı. Yüzde 8 eğimli sektörün darlığı ve her iki yanda oluşan insan koridoru nedeniyle Peloton bir süre durmak zorunda kaldı. Yokuşu çıkamayan sürücüler, bisikletlerinden inerek yokuşu koşarak çıktılar. 120 km kala ilk kaçış grubu ikinci kaçış grubuna  1 dakika 12 saniye, üçüncü kaçış grubuna 1 dakika 53 saniye, Peloton'a ise 2 dakika 14 saniye fark yaptı.

 

Tek Sprint kapısı geçildi

Sürücüler bitime 115,5 km kala etaptaki tek sprint kapısına ulaştı. 15 bisikletçinin puan aldığı kapıda Turgis 20, Romo 17 ve Lazkano 15 puan aldı. 91,5 km kala 4.derece üçüncü yokuş kapısını Lutsenko ilk sırada geçerek tek puanı aldı. 77,8 kala geçilen son yokuş kapısını Pidcock ilk sırada geçti. Bu arada yüzde 5 eğimli Chemşn Blanc sürücüleri oldukça zorladı. 10 nolu sektör yokuşunun son metrelerinde Peloton'dan Evenepoel atak yaptı. Fark 23 saniyeye çıkınca, Pogacar atağa cevap verdi. Kendisini Vingegaard takip etti. 74,5 km kala bu üçlü Peloton'un önündeki 3.kaçış grubunu yakaladı. 50 km kala Roglic’in takım arkadaşı Aleksandr Vlasov kaza geçirdi. Rus bisikletçi yarışa devam etti. 46 km kala Peloton 2,2 kilometre uzunluğundaki 7 nolu Chmin Blanc'a girerken Wout van Aert grubun başına geçti. 43 km kala Michael Matthews, Gaudu, Costa, Fugisang, Rasmus Tiller, Biniam Girmay ve Mathieu van der yedi kişilik kaçış grubunu oluşturdu. 40 km kala, Pidcock, Stuyven, Healy, Gee, Aranburu, Romo, Lutsenko ve Turgis’ten oluşan ilk kaçış grubu farkı 1 dakika 10 saniye çıkarttı. Peloton'a ise 2 dakika 17 saniye fark attı.

Soldan esen rüzgar ve Pogacar'ın atağı

Etaptaki 4 nolu Chemin Blanc'a gelindiğinde soldan esen rüzgar Peloton'un hızını düşürdü. 21,9 km kala Pogacar yeniden atak yaptı. Jorgensen ve Vingegaard bu atağa karşılık verdiler. Üçlü Peloton ile arasını 110 metre açtı. 3 nolu Chemin Blanc sektörüne gelindiğinde ilk kaçış grubu ikinci grubun 44 saniye, Peloton'un ise 1 dakika 22 saniye önünde yer alıyordu. 16,5 km kala 2 nolu sektöre ulaşıldı. Hızlanan Peloton, Pogacar'ın grubunu yakaladı. 9,7 km kala sürücüler 3 km uzunluğundaki son sektör noktasına ulaştı. Soldan esen rüzgarla gitmek zorunda kalan Peloton istediği hıza ulaşamadı.  Lider grupta bu kez Derek Gee atak yapan isim oldu. Ancak Pidcock ve Aranburu hemen cevap verdi.  Ardından atağını yapan Stuyven 6,5 km kala avantajı 13 saniyeye çıkarttı. 5 km kala Stuyven 8 saniyelik bir avantaj elde etse bile, 2 km kala Derek Gee ve Ben Healy'in tempolarını arttırması sonucunda yakalandı. Son 1km kapısı Flamme Rouge geçildiğinde Healy atak yaptı. Son düzlüğe girilirken, soldan Lutsenko erken bir sprinte kalktı.  Arkada kalan Aranburu sprinte kalkamazken, sağdan kendisine koridor bulan Turgis, sprinti açarak Pidcock'un önünde etap zaferini kazandı. İkinci kaçış grubunun sprintini ise Gilmar kazandı ve 9.sırayı alarak çok değerli bir 8 puan kazandı.

Yarışa Chemin Blanc'lar damgasını vurdu

Beyaz çakıl taşı kaplı 14 sektör noktası sürücülere zor anlar yaşattı. Özellikle yüzde 8 eğimli 13 nolu sektör noktasında sporcular güçlükle tırmandılar. Eğimin fazla olması, her iki yandaki üzüm bağlarının kenarına sıralanmış seyircilerin oluşturduğu insan koridoru nedeniyle yolun daralması ve bisikletlerin patinaj yapması nedeniyle bir çok bisikletçi inip yokuşu koşarak çıkmak zorunda kaldı. Ayrıca 11 ve 10 nolu sektörlerde de sürücüler sıkıntı yaşadı. Kalkan toz sürücülerin görüş açısını kapattı. Öte yandan sektör geçişleri sırasında genel klasman lideri Sarı Mayo Pogacar'ın atkları yarışın bir başka unutulmazıydı. Sloven sürücünün her atağı öncelikle  turdaki en büyük rakibi Vingegaard tarafından hemen karşılık buldu. Pogacar, sprint etabının yokuşlarında yaptığı ataklarla kendisinin dağ etaplarına hazır olduğunun mesajını verdi.

Girmay Yeşil Mayoyu korudu

Etanın ikinci sprintini kazanan Biniam Girmay aldığı 8 puanla Yeşil Mayo klasmanında 224 puana ulaşarak liderliğini sürdürdü. Bu etap sprint puanı alamayan Philipsen ile Girmay'ın arasındaki fark da 96 puana çıkmış oldu. Etaptaki 4 yokuş kapısının hiç birinden puan alamayan Abrahamsen yine de 33 puanla Kırmızı Benekli mayoyu korumayı başardı. Yarışın 2.haftasında geçilecek dağ etaplarını bekleyen Pogacar ise 20 puanla Dağları Kralı klasmanında ikinci sırada yer alıyor.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam