reklam
reklam

Düelloyu Vingegaard kazandı

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2024, Pazar - 23:34   Okunma Sayısı: 73075
Fransa Bisiklet Turu’nun Evaux les Bains - Le Lioran arasında koşulan 11. etabını son iki yılın şampiyonu Visma-Lease a Bike takımından Danimarkalı bisikletçi Jonas Vingegaard kazandı.

2024 Fransa Bisiklet Turuna Evaux les Bains - Le Lioran arasında koşulan 211 kilometre uzunluğundaki 11. etabı son iki yılın şampiyonu Vingegaard ile son iki yılın ikincisi ve 2020 ile 2021'in birincisi Pogacar'ın muhteşem düellosuna sahne oldu. Son metrelerine kadar nefes kesen yarışı Visma-Lease a Bike takımından 27 yaşındaki Danimarkalı bisikletçi Jonas Vingegaard 4 saat 58 dakikalık derecesiyle kazandı.  Son iki yılın şampiyonu Vingegaardi kariyerindeki dördüncü etap zaferini elde etti. UAE Team Emirates’ten Sarı Mayo Sloven Tadej Pogacar aynı zaman derecesiyle ikinci sırayı alırken, Soudal Quick-Step’ten Belçikalı Remco Evenepoel 25 saniye farkla üçüncü, son inişte kaza geçiren Red Bull Bora Hansgrohe takımından Sloven Primoz Roglic 55 saniye farkla dördüncü oldu. Ancak etapta 3 km kuralı uygulandığı için Roglic'e Evenpoel'in zamanı verildi. Böylece Sloven sürücü kaybettiği 30 saniyeyi geri almış oldu. Genel klasmanda Pogacar 45 saat 34 saniyelik toplam zamanıyla ilk sıradali yerini ve dolayısıyla da Sarı Mayoyu korudu. Evenepoel 1 dakika 6 sanşye farkla ikinci, Vingegaard 1 dakika 14 saniye farkla üçüncü, Roglic 2 dakika 15 saniye farkla dördüncü sırada yer alıyor.

 Start spa merkezi Evaux les Bains'den verildi

Birinci yüzyılda Romalılar tarafından kurulan termal banyolar ile ünlü bir spa kasabası ve qltıncı yüzyıldan sonra, Hristiyan keşiş Marien'in mezarı nedeniyle bir hac yeri olan Evaux les Bains'den başlayan yarış uzun süre kaçışın yaşanmadığı sakin bir ortamda geçti. Ardından gerçekleşen bir kaç kaçış teşebbüsü ise Peloton tarafından rahatça yakalandı. 146 km kala etabın tek ara sprint kapısı için br kaçış grubu oluştu. Ara sprint kapısını Turgis ilk sırada geçerek 20 puanı alırkeni Zingle 17 puan, Lapeira 15 puan ve Van den Broek 13 puan aldı.

Yokuş kapıları arka arkaya geldi

Ara sprint kapısından 15 km sonra 4. derece kategorize edilmiş ilk yokuş kapısı Cote de Mouilloux'a na gelindi. Buradaki tek puanı Lazkano aldı. 10 km sonra 3. derece yokuş kapısı Cote de Larodde'deki puanlar ise Carapaz (2) ve Onley'e (1) gitti. 53,8 km kala Bernard, Armirail, Lapeira, Gregoire, Carapaz, Healy, Martin, Onley, Lazkano ve Vercher'den oluşan kaçış grubu, Peloton'a 1,15 sn fark yaptı. 42,3 km kala Col de Neronne yokuşuna gelindi. 3,8 km uzunluğundaki yokuşun yüzde 9,1 eğimli olması bisikletçileri zorladı. 2.derece yokuş kapısını Healy ilk sırada geçerken 5 puan, ikinci Lazkano 3 puan aldı. Öndeki ikilden 21 saniye sonra yokuş kapısına ulaşan Carapaz 2öpuan, Bernard 1 puan aldı. Öndeki grup Peloton'a 1,21 saniye fark yaptı. Ardından kısa bir iniş gerçekleştiren sürücüler en zorlu tırmanışa geldiler.

Bardet yokuşunda izdiham yaşandı

31 km kala 1.dereceden olan yokuş kapısı Pas de Peyol için genel klasman sürücüleri öne çıkarak  pedal basmaya başladı. Kaçış grubunu yakalayan Peloton'da genel klasmanın ilk dört sürücüsü başı çekmeye başladı. Ortalama yüzde 8 eğimli yokuşun Bardet virajında, viraja adını veren ve bölgeye yakın Brioude doğumlu olan Fransız Bardet'in geçişinde hemşerileri büyük ilgi gösterdi. Eğimin yüzde 13'e ulaştığı zirve kapısına 600 metre kala Pogacar sert bir atak yaptı. İnişte geride kalmamak için Vingegaard da ayağa kalkarak atağa cevap verdi. Yokuş kapısını önde geçen Pogacar 10 puan, ikinci Vingegaard 8 puan, Roglic 6 puan ve Remco Evenepoel 4 puan aldı.        

Zirveden rüzgar gibi geçtiler

Pas de Peyol zirvesinden 8,9 km'lik inişte Pogacar ezeli rakibi Vingegaard ile arasını 14 saniye açtı. Bu arada Roglic atak yaparak Vingegaar'ı yakaladı. Remco Evenepoel ise 35 saniye fark yedi. Virajlı ve çok tehlikeli olan inişte rüzgar gibi inen Pogacar, Roglic ve Vingegaard arasındaki zaman farkını 21 saniyeye yükseltti.  Bitime 19 km kala bu fark 33 saniyeye çıktı.  14,6 km kala 2. derece kategorize edilmiş Col de Pertus zirvesine doğru yüzde 7,9 eğimli 5,4 km uzunluğundaki tırmanışa varıldı. Zirve kapısına 2,3 km kala Vingegaard atak yaparak Pogacar ile arasını 18 saniyeye indirdi. Müthiş bir performans sergileyen son iki yılın şampiyonu yokuş kapısına 500 metre kala zana farkını 10 saniye, 200 metre kala ise 5 saniyeye kadar indirdi.Ancak Pogacar yokuş kapısını ilk geçen isim olarak 5 puanı hanesine yazdırdı. Vingegaad 3 puan, Evenepoel 2 puan, Roglic 1 puan aldı. Ayrıca bu yokuş kapısında ilk üçe verilen bonuslardan 8'i Pogacar'a, 5'i Vingegaard'a, 2'si ise Evenepoel'e gitti.

İki rakip birlikte indiler

Col de Petus zirve kapısının geçilmesinden sonra Pogacar ile Vingegaard birlikte inişe geçtiler. İki ezeli rakip, takip grundaki Evenepoel ile Roglic'e 32 saniye fark yaptı. Finişe 6 km kala son yokuşun tırmanışı başladı. 3.derece ve 3,3 km uzunluğundaki Col de Font de Cere yokuşunda kapıya 700 metre kala Vingegaard atak yaptı. Pogacar bu atağa cevap vermedi ve yokuş kapısını ilk geçen Vingegaard 2, Pogacar 1 puan aldı. 2,8 km kala son iniş başladı. Çok fazla virajın olduğu inişte, kaçış grubu, takip grubuna olan 32 saniyelik farkı korudu.

Müthiş düello başlıyor

Birbirlerini kollayarak inen Vingegaard ile Pogacar son 1 km kapısına kadar temkinli bir yarış çıkarttılar. Flamme Rouge'un geçilmesiyle Vingegaard-Pogacar düellosu başlamış oldu. Öte yandan Roglic bir sol dönüşte, dışarı taşarak demir bariyerlere çarparak düştü. Kısa sürede yarışa dönen Sloven bisikletçi 30 saniye kaybetti. Pogacar atak yapmak için Vingegaard'ın arkasına kalmayı tercih etti. Son 100 metre kala Pogacar atağını yaptı. Ancak Danimarkalı bisikletçi bu atağa aynı sertlikte karşılık verdi. Neredeyse omuz, omuza finişe gelen isimlerden kazanan Vingegaard oldu.  Danimarkalı sürücü kariyerindeki 4.etap zaferini kazandı. Visma-Lease a Bike sürücüsü bu dört zaferi de Pogacar'a karşı kazandı. Geçen sene 16.etapta Pogacar'a 1 dakika 38 saniye fark atan Vingegaard diğer iki zaferin Pogacar'a karşı 2022 senesindeki 11.ve 18.etaplarda aldı. Pogacar'ın ise Vingegaard'a karşı son dört yılda 9 sprint zaferi bulunuyor. Remco Evenepoel 25 saniye farkla üçüncü olurken, Roglic 55 saniye farkla dördüncü sırayı aldı. Ancak etapta 3 km kuralı uygulandığı için Roglic'e Evenpoel'in zamanı verildi. Böylece Sloven sürücü kaybettiği 30 saniyeyi geri almış oldu.

Yeşil Mayo grubu puan alamadı

Yeşil Mayo klasmanının zirvesinde yer alan Biniam Girmay ve Philipsen etabın ara sprint kapısından puan alamadı. İkili sprint finişinde de ilk on beşe giremeyerek hanesine puan yazdıramadı. Durum böyle olunca Girmay 267 puanla liderliğini ve Yeşil Mayoyu korudu. Üçüncü sıradaki Turgis'in ise 121 puanı bulunuyor. Dağların Kralı klasmanında ise 11.etapta 16 puan alan Pogacar puanını 36'ya yükselterek ilk sıraya yükseldi. Bu etap puan alamayan Kırmızı Benekli Mayoyu taşıyan Abrahamsen33 puanda kaldı. Ancak Pogacar Sarı Mayoyu giyeceği için 12.etapta Kırımızı Benekli Mayoyu yine Abrahamsen giyecek. 11.etapta 13 puan alan Vingegaard ise puanını 28'e çıkartarak üçüncü sıraya yerleşti. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam