reklam
reklam

Girmay'dan hat-trick

Eklenme Tarihi: 23 Temmuz 2024, Salı - 18:58   Okunma Sayısı: 67628
Fransa Bisiklet Turu'nun 12. etabını, Intermarche-Wanty takımından Biniam Girmay kazandı. Eritreli siyahi sporcusu üçüncü etap zaferini elde etti.

Yol bisikletinin en prestijli yarışı kabul edilen Fransa Bisiklet Turuna Aurillac ile Villeneuve-sur-Lot arasındaki 203,6 kilometrelik etapla devam edildi. Sprint finişine sahne olan etabı 4 saat 17 dakika 15 saniyelik zamanıyla Eritreli siyahi sporcu Girmay kazanırken, Intermarche Wanty takımı sürücüsü bu yıl Fransa Turu'ndaki 3. etap galibiyetini aldı. Visma-Lease a Bike takımından Wout van Aert ikinci Arkea-B&B Hotels takımından  Arnaud Demare üçüncü sırayı aldı. Ancak daha sonra Demare kural ihlali yaptığı için diskalifiye edilirken, Ackermann üçüncü ilan edildi. Etapta 3 km kuralı uygulandığı için ilk 68 sürücüye Girmay'ın zamanı verildi. Pogacar 25., Evenepoel 27. ve Vingegaard ise 28.sırada finişi gördüler. Fransa Turu'nu 2020 ve 2021'de kazanan BAE Emirates takımından Sloven Tadej Pogacar, 49 saat 17 dakika 49 saniyelik toplam zamanıyla genel klasmandaki liderliğini ve Sarı Mayoyu korudu. Sloven bisikletçiyi 1 dakika 6 saniye farkla Soudal Quick Step takımından Belçikalı Remco Evenepoel ve 1 dakika 14 saniye farkla Team Visma Lease Bike takımından son iki yılın şampiyonu Danimarkalı Jonas Vingagaard takip ediyor. Bitime 12.2 km kala yaşanan kazadan etkilenen Sloven Roglic, 2 dakika 27 saniye farkla  120.sırayı alınca genel klasmanda 6.sıraya geriledi.  

Yarış Aurillac'dan başladı

Fransa Bisiklet Turu'nun 12.etabı daha önce tura 9 kez ev sahipliği yapmış olan Fransa'nın şemsiye başkenti Aurillac'dan başladı. Auvergne peyniri, Couder Gentian likörü, Sales sığır eti, Pounti keki ile ünlü Aurillac aynı zamanda sanat ve tarih kasabası olarak öne çıkıyor. Toplam uzunluğu 203,6 km olan etap sakin başlarken, engebeli rotada Cantal ve Lot bölgelerinin güzel manzaraları geçildi. İlk birkaç kilometrede yapılan kaçış girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. 182 km kala yeni bir kaçış denemesi geldi.  İki Groupama FDJ sürücüsü Madouas ve Pacher ile birlikte Abrahamsen ve Turgis kaçış grubunu oluşturdu. 179,8 km kala Peloton'un arka taraflarında bir kaza meydana geldi. Kazadan etkilenen Sarı Mayo Pogacar, bisikletini değiştirerek etaba devam etti.

Yokuş kapılarına gelindi

Etabın bitimine 140,8 km kala Cote d'Autoire'deki 4. derece yokuş kapısına gelindi. Buradaki tek puanı Norveçli Abrahamsen aldı. 134 km kala Padirac Oyuğu ya da Padirac Deliği de denilen ünlü Lacave Mağaralarına gelindi. Bu eşsiz doğa güzelliğini selamlayan sürücüler ikinci yokuş kapısına doğru ilerlerken, kaçış grubu Peloton ile arasındaki zaman farkını 1.50 sn'ye çıkarttı. 119,3 km kala Cot de Rocamodour'daki 4. derece yokuş kapısına ulaşıldı. Dordogne Nehri yakınlarındaki bir geçitteki konumu ve özellikle tarihi anıtları ve yüzyıllardır aralarında krallar, piskoposlar ve soyluların da bulunduğu birçok ülkeden hacıları çeken Kutsal Bakire Meryem tapınağı nedeniyle ziyaretçileri cezbeden Rocamadour'daki tek puanı da Abrahamsen hanesine yazdırdı. Kaçış grubu Peloton ile arasındaki farkı korurken, yokuş zirvesinde fark 1 dakika 57 saniyeye çıktı.

Ara sprint kapısı için atak

Bitime 93,6 km kala Gourdon'daki ara sprint kapısına gelindi. Atak yapan Turgis ara sprint kapısını ilk geçen sürücü olurken 20 puan aldı. Abrahamsen 17, Pacher 15, Madouas 13, Girmay 11, Philipsen 10 puan elde etti. 70 km kala hızlanan Peloton kaçış grubu ile arasındaki farkı 55 saniyeye indirdi. Ardından son yokuş kapısı için tırmanış başladı. 68,1 km kala geçilen son yokuş kapısı Cote de Montciera'daki tek puanı da yine Abrahamsen aldı. Böylece güne Kırmızı Benekli Mayo klasmanında lider Pogacar'ın 3 puan gerisinde başlayan Norveçli sürücü, 3 yokuş kapısından aldığı birer puanla aradaki puan farkını kapattı. Bu arada Peloton ile zaman farkı yeniden 1 dakikanın üstüne çıktı.

Peloton kaçış grubunu yakaladı

Bitime 45 km kala hızlanan Peloton, 5 km sonra 142 km'dir başı çeken kaçış grubunu yakalamayı başardı. Bitime 20 km kala genel klasmancılar ve takımları öne gelmeye başladı. 12,2 km kala bir kaza yaşandı. Astanalı Alexey Lutsenko düşünce, zincirleme kaza meydana geldi. Kazadan etkilenen genel klasman 4.sü Sloven Roglic, bir anda Peloton'un 1 dakika 15 saniye gerisinde kaldı. Finişe 6,5 km kala tempo artarken, Peloton uzamaya başladı. 5 km kala Sarı Mayo Pogacar öne geldi. Kendisini son iki yılın şampiyonu Vingegaard takip etti. 3,8 km kala sola sert dönüş sonrası DSM treni Astana ile birlikte en önde çalışmaya başladı.

Son 2 km kapısı ve köprü geçişi

Peloton'un önünde yer kapma savaşı kızışırken, 2 km kala sağ viraj sonrası sürücüler Lot nehri üzerindeki Kurtuluş Köprüsü Pont de la Liberation'un üzerinden devam ettiler. 1,3 km kala sola keskin dönüş bazı sprint takımlarının dağılmasına neden oldu. Son 1 km kapısı Flamme Rouge'un geçilmesiyle sürücüler finişe kadar olan düzlüğe girdiler. İntermarche ve Visma takımlarının taşıdığı Girmay ile Van Aert etap zaferi için yalnız kaldı. Arkadan Ackermann, Demare atak yapsa da bu ikiliye yetişemedi. Flamme Rouge'a kadar sprint trenlerinin iyi taşıdığı Cavendish ve Philipsen atak yapacak boşluğu bulamayınca, sprint finali Girmay ile Van Aert'e kaldı. Son metrelerde muhteşem bir atak basan Girmay, finişi Belçikalının önünde geçerek bu yıl ki üçüncü etap zaferini kazandı. Demare kural ihlali yaptığı için yarış sonrası diskalifiye edilirken, Ackermann üçüncü oldu. 120.sırayı alan Roglic 2 dakika 27 saniye fark yiyince, 4 dakika 42 saniye toplam farkla genel klasmanda 4.lükten 6.lığa geriledi. Portekizli Almeida 4 dakika 20 saniye farkla 4.lüğe yükseldi.

Yeşil Mayo arayı açıyor

Sprint puanları ile oluşan Yeşil Mayo klasmanında Girmay liderliğini korudu. Ara sprint kapısından 11, finiş sprintinden de 50 olmak üzere bu etap 61 puan toplayan Intermarche-Wanty takımından Biniam Girmay, puanını 328'e çıkartarak Yeşil Mayoyu korudu. Ara sprint kapısından 10, sprint finişinden de 18 olmak üzere 28 puan alan ikinci sıradaki Philipsen puanını 221'e yükseltti. Bu etap toplam 20 puan alan Turgis ise 141 puanla üçüncü sırada yer alıyor. 

Dağların Kral hala Pogacar

Yokuş puanların oluşturduğu Dağların Kralını belirleyecek Kırmızı benekli Mayo klasmanında bu etap puan alamamasına rağmen Pogacar liderliğini sürdürdü. 12.etaptaki 4.derece kategorize edilmiş 3 yokuş kapısındaki birer puanı toplayan Norveçli Abrahamsen, Pogacar ile arasındaki 3 puanlık farkı kapayarak puanları eşitledi. Her iki sürücünün de 36'şar puanı bulunuyor. Ancak Pogacar genel klasman lideri olduğu için Kırmızı benekli Mayoyu korudu. Sloven sürücü Sarı Mayoyu taşıdığı için 13.etapta kırmızı benekli Mayoyu vekaleten Abrahamsen giyecek.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam