reklam
reklam

Olimpiyata doğru -1

Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2024, Cuma - 10:02   Okunma Sayısı: 75933
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye Cumhuriyeti, 18 spor dalında 54'ü kadın, 48'i erkek olmak üzere, toplam 102 sporcu ile temsil edilecek.

Dünyanın en büyük spor organizasyonu Paris 2024 Olimpiyat Oyunları bugün başlıyor. Team Türkiye 102 sporcu ile Paris 2024’te ülkemize gurur dolu yeni anlar yaşatmak için mücadele verecek. Cumhuriyetimizin 100. şeref yılında ülkemiz, 18 spor dalında 54 kadın, 48 erkek olmak üzere, toplam 102 sporcu ile temsil edilecek. Böylece Londra 2012’den sonra ikinci kez kafilemizdeki kadın sporcu sayımız erkek sporcularımızdan daha yüksek olacak. Türkiye ilk kez katıldığı 1908 Londra oyunlarından bugüne kadar 10 spor branşında (Güreş, Halter, Tekvando, Judo, Okçuluk, Karate, Atletizm, Boks ve Cimnastik) 41'i altı, 27'si gümüş ve 36'sı bronz olmak üzere toplamda 104 madalya kazandı. İlk Altın madalyamızı 1936 Berlin'de Grekormen Güreş 61 kiloda Yaşar Erkan elde etti. Atletizm'de ilk madalyamız 1948 Londra'da erkekler üç adım atlamada bronz kazanan Ruhi Sarıalp ile geldi. Boks'ta ilk madalyalarımızı 1984 Los  Angeles'de Eyüp Can (51 kg) ve Turgut Aykaç (57 kg) kazandırdı. Halter branşında ilk madalyamızı 1988 Seul'de 60'da Altın madalyayı altı dünya, dokuz olimpiyat rekoru kırarak kazanan sporcumuz Naim Süleymanoğlu'ndan geldi. Judo'da ilk madalyamızı 1992 Barcelona'da bronz kazanan Hülya Şenyurt kazandı. Tekvando'da ilk madalyamız 2000 Sidney'de kadınlar 57 kiloda bronz kazanan Hamide Bıçkın'dan geldi. 2020 Tokyo'da ise Mete Gazoz Okçulukta Altın, Eray Şamdan Karate'de Gümüş ve Ferhat Arıcan Cimnastik'te Bronz madalya kazanarak branşlarının ilk madalya getiren isimleri oldu. 

Beşinci kez Olimpiyatlarda yer alacak

Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarında temsil edileceğimiz 10 branştan biri olan Atıcılıkta, Yusuf Dikeç, Beijing 2008’den bu yana üst üste 5. kez Olimpiyat Oyunlarında ülkemizi temsil ederek atıcılık tarihimizde en çok Olimpiyata katılan sporcu olacak. İsmail Keleş, Şimal Yılmaz, Şevval İlayda Tarhan, Sena Can, Oğuzhan Tüzün ve Rümeysa Pelin Kaya atıcılıktaki ilk Olimpiyat madalyamızı kazandırmayı hedefleyecek. Badmintonda Olimpiyat tarihimizin ilk sporcusu olarak Londra 2012'de ülkemizi temsil eden Neslihan Yiğit Arıkan, Tokyo 2020’den sonra Paris 2024’te de ülkemizi temsil ederek üçüncü Olimpiyat deneyimini yaşayacak. Bisikletteki tek temsilcimiz Burak Abay, ilk Olimpiyat deneyimini yol yarışında yaşayacak ve tarihimizde finişe ulaşabilen ilk bisikletçi olmak için mücadele verecek.Boksta Tokyo 2020’deki başarıları ile tarihimizin ilk kadın Olimpiyat madalyalı sporcuları olan şampiyonumuz Busenaz Sürmeneli 66 kiloda ve gümüş madalyalı sporcumuz Buse Naz Çakıroğlu ise bu kez 50 kiloda yine madalyaya yakın sporcularımız arasında yer alacaklar. 6 Olimpiyat kotasının 5’ini kazandığımız kadın boksörlerimizin yanı sıra, 3 erkek sporcumuz da ringde madalya mücadelesi verecek. Hatice Akbaş, Esra Yıldız Kahraman, Gizem Özer, Samet Gümüş, Tuğrulhan Erdemir ve Kaan Aykutsun Boks branşında ülkemizi temsil edecek diğer isimler olacak.

Cimnastikte ilk kez takım olarak katılacağız

Artistik cimnastikte Olimpiyat tarihimizin ilk erkek takımı Paris 2024’te mücadele edecek. Tokyo 2020’deki bronz madalyası ile Olimpiyat tarihimizin tek madalyalı cimnastikçisi olan Ferhat Arıcan, paralel barda elde ettiği başarıyı daha da ileriye taşımaya çalışacak. Tokyo 2020’de ilk 8 içerisinde yer alan Ahmet Önder, Adem Asil, İbrahim Çolak ve ilk Olimpiyat deneyimini yaşayacak Emre Dodanlı Paris’te ülkemizi temsil edecekler. Eskrimde Enver Yıldırım Münih 1972’den sonra kılıçtaki ilk temsilcimiz olacak. Nisanur Erbil ise tarihimizde kadınlar kılıçtaki ilk sporcumuz olarak Olimpiyatlarda ilk deneyimini yaşayacak. Halterde Tokyo 2020’den sonra Paris 2024’te ikinci Olimpiyat deneyimini yaşayacak olan Muhammed Furkan Özbek ülkemizi temsil edecek. 2021 ve 2022 Avrupa Şampiyonu Muhammed Furkan Özbek, geçen yıl Riyad'da Dünya ikincisi, bu yıl ise Sofya'da Avrupa ikinciliğini elde etti.  Judoda Rio 2016 ve Tokyo 2020’deki beşinciliklerinden sonra Paris 2024’te de madalya hedefiyle tatamiye çıkacak olan Kayra Sayit ve Tokyo 2020’deki beşinciliğinden sonra Paris 2024’te madalya hedefiyle üçüncü Oyunlar tecrübesini yaşayacak olan Mihael Zgank’la beraber, Tuğçe Beder, Fidan Öğel, Salih Yıldız, Vedat Albayrak, İbrahim Tataroğlu ve Muhammed Demirel Olimpiyat tarihimizin en çok judocuyla katıldığımız Oyunlarında madalya mücadelesi verecek.

İlk kez bir Türk Masa Tenisçi kota aldı

Türk Masa Tenisi tarihimizde ilk kez bir Türk sporcusu Sibel Altınkaya Olimpiyatlara katılma hakkı elde etti. Altınkaya, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında da katılmaya çok yaklaşmış, ancak dönemin Federasyon Başkanı Fatih Karaca'nın hatası yüzünden kota alamamıştı. Olimpiyat elemeleri 3.kademesinde finalde Rus Noskova'ya yenilen Sibel Altınkaya, daha sonra Kuzey Koreli sporcuların oyunlardan çekilmesiyle bir şans yakalamıştı. Kendisi gibi kota finalinde Çin asıllı İspanyol Maria Xiao'ya yenilen İsveçli Kallberg'in dünya sıralamasında önünde yer alan Sibel Altınkaya, Katar Doha'daki Açık Turnuvaya o dönemki başkan Fatih Karaca tarafından gönderilmedi. O turnuvaya katılan ve 360 puan alan rakibine geçilen Altınkaya, 2020 Tokyo Oyunlarına katılma hakkını kıl payı kaçırmıştı. Tarihimizde bugüne kadar Masa Tenisinde Çin asıllı devşirme sporculardan, Melek Hu üç kez, Cem Zeng, Bora Vang ve Ahmet Li ise birer kez Olimpiyat kotası almışlar ancak 3.turdan öteye gidememişlerdi. Masa Tenisinde Sibel Altınkaya, kota alan ilk Türk sporcu olarak ilk Olimpiyat deneyimini yaşayacak.

Mete Gazoz unvanını korumaya çalışacak

Modern Pentatlonda İlke Özyüksel Rio 2016 ve beşincilik elde ettiği Tokyo 2020’den sonra üçüncü Olimpiyat deneyimi olacak olan Paris 2024’te madalya arayacak. Buğra Ünal ise Oyunlar tarihimizdeki ilk erkek modern pentatletimiz olarak ülkemizi temsil edecek. Kürekte Olimpiyat tarihimizin ilk kadın sporcusu Elis Özbay ülkemizi temsil edecek. Okçulukta erkek takımımız, Oyunlar tarihimizdeki ilk ve tek madalyalı okçumuz, Olimpiyat Şampiyonumuz Mete Gazoz liderliğinde ülkemizi temsil edecek. Elif Berra Gökkır ise bireysel kadınlarda ve karma takımımızda başarı arayacak. Taekwondoda Tokyo 2020 bronz madalyalı sporcularımız Hatice Kübra İlgün ve Hakan Reçber’e ek olarak sıkletinde dünyanın ilk 5 sporcusu arasında yer alarak kotanın sahibi olan Merve Dinçel Kavurat, Nafia Kuş Aydın ve Emre Kutalmış Ateşli, Oyunlarda ülkemizi temsil edecekler.

Gözler Kuzey'in üzerinde olacak

Yüzmede serbest stil 1500m’de son gençler ve büyükler Avrupa Şampiyonumuz, tüm takımımızın en genç sporcusu (16 yaşında) Kuzey Tunçelli’nin de aralarında olduğu 8 yüzücümüz, öncelikle Olimpiyat tarihimizdeki ilk finalimizi yüzmek ve sonrasında da ilk madalyamızı kazanmak amacıyla kulaç atacaklar. Ayrıca Kuzey ve Emir Batur Albayrak tarihimizde ilk defa Açık Su Yüzme disiplininde ülkemizi temsil edecekler. 1500 m serbest Gençler ve Büyükler Avrupa Şampiyonu Kuzey Tunçelli, Milli sporcu Kuzey Tunçelli, Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası'nda 800 metre serbestin ardından 1500 metrede de altın madalya kazandı. Netanya kentinde gerçekleştirilen şampiyonada mücadele eden milli sporcu, erkekler 1500 metre serbestte 14.59.80'lik derecesiyle altın madalyaya uzandı.

Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası'nda Kuzey Tunçelli, 1500 metre serbestte dünya ve Avrupa gençler ile şampiyona rekoru kırdı. Yelkende üst üste beşinci Olimpiyat deneyimini yaşayarak Oyunlarda en çok katılım gösteren yelkencimiz olacak Deniz Çınar ve üst üste dördüncü Olimpiyat deneyiminde ilk kez mücadele edeceği Nacra 17 sınıfında yarışacak olan Alican Kaynar’a 6 sporcumuz; Yiğit Yalçın Çıtak, Ecem Güzel, Merve Vatan, Derin Atakan, Beste Kaynakçı ve Lara Nalbantoğlu eşlik edecek. Yelkende bu oyunlarda RS:X sınıfı yerini IQ Foil sınıfına bırakacak. Ayrıca Laser ve Laser Radial ise ILCA 7 ve kadınlarda ILCA 6 olarak organize edilecek. Kiteboard ilk kez 2024 Paris'de Formula Kite adıyla yer alacak. Tokyo'da karışık kategoride düzenlenen Nacra 17'inin yanı sıra bu oyunlarda 470 sınıfı da karışık kategoride düzenlenecek. 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam