reklam
reklam

Kadın futbolunda perde açılıyor

Eklenme Tarihi: 8 Eylül 2024, Pazar - 00:58   Okunma Sayısı: 33195
Geride bıraktığımız sezon büyük bir çekilmeye sahne olan ve heyecanla takip edilen Turkcell Kadın Futbol Süper Liginde yeni sezon bugün altı farklı ilde oynanacak 7 karşılaşma ile başlayacak.

Galatasaray'ın son şampiyon unvanı ile sahaya çıkacağı yeni sezonda Bornova Hitap ve Ümye Kadın Spor Kulübü ligin yeni ekipleri olacak. Orhan Saka Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kura çekimine TFF 1. Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Süper Lig'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mecnun Otyakmaz, TFF Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Sponsorluklar ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Lale Cander, TFF Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Dış İlişkiler ve Sağlık İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Neşe Kavak, TFF Futbol Altyapı ve Gençlik Projelerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Gökay, TFF Ar-Ge'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Surözü, TFF Amatör İşler ve Kadın Futbolundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ural Aküzüm, TFF 2. ve 3. Lig Kulüplerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Şahin, TFF Kadın Futbolundan Sorumlu Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Esma Ersin, TFF Kadın Futbolu Direktörü Eren Şenyaprak ile Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi kulüplerinin temsilcileri katıldı.

Bu yıl takım sayısı 14 olacak

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi 2024-2025 sezonu 14 takımın katılımıyla tek grupta çift devreli lig usulüne göre 26 haftada oynanacak. Yeni sezon, bugün ilk hafta maçlarıyla başlayacak. İlk yarının 22 Aralık'ta tamamlanacağı ligde ikinci devre, 26 Ocak 2025'te start alacak. Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde son hafta karşılaşmaları ise 5 Mayıs 2025'te oynanacak. Sezon sonunda ligi şampiyonlukla tamamlayan takım önümüzdeki sezon ülkemizi UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde temsil etme hakkını elde edecek.

İnanılmaz bir potansiyel var

Fikstür çekiminin öncesinde bir konuşma yapan TFF Amatör İşler ve Kadın Futbolundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ural Aküzüm, "Futbol ailesinin değerli paydaşları, sayın başkan vekilim, değerli yönetim kurulu üyelerimiz, değerli başkanlar, değerli kadın futbolu ailesi, hepinize saygılarımı sunuyorum. Biliyorsunuz ki TFF Yönetimi olarak bir süre önce seçildik. Başkanımız Sayın İbrahim Hacıosmanoğlu'nun size selamlarını gönderdiğini söylemek istiyorum. Kadın futboluna çok önem vereceğiz, kadın futbolu Türkiye'de inanılmaz bir potansiyel barındırıyor. Kadın futbolunda önümüzdeki 5 yılda bir 'master plan' ile Türkiye'nin dünyada etkili, itibarlı bir kadın futbolu ülkesi olmasını sağlamaya çalışacağız. Bu işin buradaki en büyük, en önemli kısmı da Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dünyadaki vitrini olacak

Dünyada kadın futboluna verilen önemin altını çizen Aküzüm, "Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi, itibarlı bir lig olarak Türkiye'nin dünyadaki vitrini olacak. Dünyada da özellikle FIFA'nın regülasyonlarında kadın futbolunun temsili yetine, kadın futbolunun gelişimine çok önem veriliyor. Bu manada, hep beraber futbol ailesi olarak el ele verip bu alanda Türkiye'yi öne çıkarmaya çalışacağız. Geçtiğimiz sezon şampiyon olan Galatasaray'ı tekrar tebrik ediyorum, rekabetin içindeki diğer takımlarımıza da tebriklerimi sunuyorum, teşekkür ediyorum. Millî takımımızın da bu başarılı çizgisinin devam etmesini umuyorum ve hepinize saygılarımı sunuyorum. İnşallah hayırlarla anacağımız bir 2024-2025 futbol sezonu bizi bekliyor. Hepinize teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum." diyerek sözlerini noktaladı.

İlk haftanın programı

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde ilk haftanın maç programı şöyle: Hakkarigücü Spor evinde Fatih Vatan Spor'u konuk edecek. İstanbul'daki iki maçta ise Beylerbeyi Spor Kulübü ile Beşiktaş A.Ş., Beylerbeyi 75.Yıl Stadında, Wulfz Fatih Karagümrük ise Vefa Stadında son şampiyon Galatasaray A.Ş. ile karşılaşacak. Gaziantep'de Amed Sportif Faaliyetleri ALG Spor'un konuğu olacak. Ligin iki yeni ekibi Ünye Kadın Spor Kulübü ile Bornova Hitab Spor, Ordu'da karşı, karşıya gelecek. Ereğli'deki maçta Karadeniz Ereğli Belediye Spor, Trabzonspor A.Ş.'yi misafir edecek. İlk haftanın en önemli maçında 2022 - 2023 sezonun finalistleri Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget Spor ile Fenerbahçe başkentte mücadele edecekler.

Kadın futbolu Sosyal olgu açısından da önemli

Kadın futbolu özellikle son bir kaç yılda, futbolun bir erkek sporu olmadığını kanıtladı. Erkekler futboluna içinde ne katkısı varsa, kadınlarda artık o derecede var.  Kadın futbolu dünyada çok iyi yerlere gidiyor. Bunu Avrupa ve Dünya Şampiyonlarında çok net bir şekilde gördük. Artık UEFA'nın Kadınlar Şampiyonlar Ligi, en az erkeklerinki kadar ilgiyle takip ediliyor. Geçmişte mahallelerde, sokak aralarında erkek çocuklarını top oynarken görürdük. Şimdi aralarında kız çocukları da var. Okullarda sınıf maçları artık karma takımlarla oynanıyor. Hatta kızlar işi biraz daha ileri götürüp kendi takımlarını kuruyor ve kulüp arıyorlar. Bu da futboldaki erkek algısını değiştirmeye yetiyor. Turkcell Kadın Futbolu Süper Ligi şimdilik amatör olsa da, oyuncular yaptıkları işin ne denli profesyonelce yaptıklarını herkese gösteriyorlar. Oynanan mücadele ve atılan şık goller bunu destekliyor. Artık şirketler sadece Süper Lige değil, kendi ilinin, ilçesinin takımlarına sponsor oluyorlar. Bunun son örneğini Türkiye'nin önde gelen inşaat şirketlerinden olan Nova Arsa'nın desteği ile mücadele eden Üsküdar Anadolu Spor kadın futbol takımının 3.Lig şampiyonluğunda görmüş olduk. Anadolu'da sponsor olarak bu işe giren ve büyük katkı sağlayan sponsorlar var. Bunların sayısı gün geçtikçe çoğalacak.

Son şampiyon gücüne güç kattı

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nin son şampiyonu Galatasaray önemli transferlerle kadrosunu güçlendirdi. Son şampiyon ilk olarak Sparta Prag'ın Çekyalı forvet oyuncusu Andrea Staskova'yı renklerine bağladı. Çekya Milli Takımı’nın da önemli oyuncularından biri olan Andrea Staskova, 49 kez terlettiği milli forma altında 17 gol kaydetti. Yıldız golcünün kariyerinde 2 İtalya Ligi, 2 Çekya Ligi, 3 İtalya Süper Kupası, 3 Çekya Kupası, 1 İtalya Kupası ve 1 İspanya Kraliçe Kupası şampiyonluğu bulunuyor. Sarı-kırmızılılar, 2000 doğumlu kanat oyuncusu İrem Eren  ile 1 yıllık sözleşme imzaladı. Eren, futbol kariyerine Galatasaray altyapısında başladıktan sonra sırasıyla Beşiktaş, Karadeniz Ereğli Belediyespor ve Fatih Vatan Spor formalarını giydi. adın liglerinde forma giydiği 63 maçta 8 kez filelere havalandıran başarılı futbolcu milli formayı çeşitli kategorilerde 18 kez terletti. Cim Bom bom ABD'li savunma oyuncusu Jazmin Wardlow'u renklerine bağladı. Houston Dash ile geçen bir sezondan sonra Avrupa'ya ilk adımını atan oyuncu, sırasıyla Spartak Subotica ve Fiorentina formalarını giydikten sonra geçtiğimiz sezon Avustralya ekibi Central Coast Mariners ile başarılı bir sezon geçirerek Avustralya Ligi’ni üçüncü sırada tamamladı. Sarı-kırmızılılar geçen sezon Fenerbahçe forması giyen Milli savunma oyuncusu Ecem Cumert ile anlaştı. Futbol kariyerine Almanya'da başlayan, Freiburg ve Duisburg formalarını giyen Ecem Cumert, Türkiye'de ise Ataşehir Belediyespor, ALG Spor ve Fenerbahçe takımlarında forma giydi. Kariyerinde 2 Türkiye Ligi şampiyonluğu bulunan başarılı futbolcu, kadın liglerimizde forma giydiği 87 maçta 16 kez rakip fileleri havalandırdı. Galatasaray ayrıca, Kolombiyalı hücum oyuncusu Maria Catalina Usme Pineda ve Senegalli hücum oyuncusu Hapsatou Malado Diallo ile 1 yıllık sözleşme imzaladı.

Fenerbahçe kadrosunu yeniledi

Geçen sezon şampiyonluğu ezeli rakibine kaptıran Fenerbahçe Petrol Ofisi Kadın Futbol Takımı yeni sezonda kadrosunu baştan aşağıya yeniledi. Sarı-lacivertliler geçtiğimiz sezon Fransa ligi takımlarından AS Saint-Etienne'den 28 yaşındaki Nijeryalı orta saha oyuncusu Regina Ibiang Otu, Fransa ligi takımlarından HAC Feminines'den Haitili hücum oyunsusu 31 yaşındaki Roselord Borgella, Meksika ligi takımlarından Tigres UANL'den Jamaikalı 27 yaşındaki savunma oyuncusu Konya Plummer, Romanya Ligi takımlarından CS Gloria Bistrita'dan Moldovalı 30 yaşındaki kaleci Natalia Munteanu, ALG Spor'dan geçen sezon 16 gol atan Belaruslu 24 yaşındaki kanat oyuncusu Karyna Alkhovik, Beylerbeyispor'dan 25 yaşındaki Milli orta saha oyuncusu Derya Arhan, A.B.B Fomget'den 29 yaşındaki milli sağ bek oyuncusu Ümran Özev ile 30 yaşındaki millî kanat oyuncusu Fatoş Yıldırım, Polonya Ligi takımlarından GKS Katowice'den Polonyalı 27 yaşındaki forvet oyuncusu Dzesika Karina Jaszek, Portekiz Kadın Futbol Ligi takımlarından SL Benfica'dan 24 yaşındaki Brezilyalı hücum oyuncusu Marta Naizia da Silva Cintra’yı kadrosuna kattı.,

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam