reklam
reklam

Philipsen'den bir zafer daha

Eklenme Tarihi: 25 Temmuz 2024, Perşembe - 17:25   Okunma Sayısı: 73038
Fransa Bisiklet Turu'nun Agen ile Pau arasındaki 165,3 kilometrelik 13.etabını Alpecin Deceuninck takımından Belçikalı Jasper Philipsen kazandı.

Son metrelerinde yaşanan büyük bir kazanın damgasını vurduğu sprint finalini Alpecin Deceuninck takımından Belçikalı Jasper Philipsen 3 saat 23 dakika 9 saniyelik zamanı ile kazandı. Tur tarihindeki 8.birinciliğini kazanan Philipsen, bu yıl üç sprint finali kaybettikten sonra ikinci zaferini elde etti. Visma Lease Bike takımından Wout van Aert ikinci, I.Premier Tech ekibinden Pascal Ackermann ise üçüncü oldu. Genel klasman lideri Sarı Mayo Tadej Pogacar etbı 9.sırada tamamladı. Fransa Turu'nu 2020 ve 2021'de kazanan BAE Emirates takımından Pogacar 52 saat 40 dakika 58 saniyelik toplam zamanı ile genel klasmandaki liderliğini ve Sarı Mayoyu korudu. Etabı 55.sırada tamamlayan Belçikalı Remco Evenepoel, 1 dakika 6 saniye farkla ikinci, etabı 33.sırada bitiren son iki yılın şampiyonu Danimarkalı Jonas Vingegaard 1 dakşka 14 saniye farkla üçüncü, etabı 52.sırada tamamlayan Portekizli Almeida 4 dakika 20 saniye farkla dördüncü sırada bulunuyor. Pogacar'ı takip eden üç bisikletçi de 13.etapta 35 saniye fark yedi.

Etap Agen'den başladı

Fransa Bisiklet Turu'nun 13.etabı Adriyatik'e kıyısı bulunan Bordeaux'a 138 km uzaklıktaki Agen şehrinden verildi. Mürdüm eriğine benzeyen Agen eriği, sarımsak çorbası Tourin, baharatlı kırmızı şarap sosunda kavurma işlemi olan salmis usulü güvecin, keklik, ördek ve çulluk yemekleri ile ünlü Agen tura 5.kez ev sahipliği yaptı. Beyaz şarabın damıtılmasıyla yanık şarap halini alan Brendisiyle meşhur olan bölge, ayrıca yapımı 12.yüzyıla dayanan Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Saint-Caprais Katedrali'ne de ev sahipliği yapıyor. Red Bull-Bora-Hansgrohe takımından Primoz Roglic ve Cofidis'den Jesus Herrada'nın etap öncesi yarıştan çekildiklerini açıklamasıyla tura devam eden bisikletçi sayısı 160'a düştü. Start için sıfır kilometresine gelindiğinde ilk kaçış girişimleri de başladı.  Peloton'un önünde 23 sürücüden oluşan çok güçlü bir grup oluştu. Kaçanlar arasında Tratnik (Visma-Lease a Bike), Yates (BAE Emirates), Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Bernard, Skujins (Lidl-Trek), Mohoric (Bahreyn-Victorious), Geniets, Gregoire (Groupama-FDJ), Van der Poel, Laurance (Alpecin-Deceuninck), Costa, Powless, Van den Berg (Ef Education Easypost), De Lie, Van Moer (Lotto-Dstny), Lazkano (Movistar), Van den Broek (dsm-Firmenich), Ballerini (Astana), Cort, Abrahamsen (Uno-X) ve Burgaudeau (TotalEnergies) yer aldı.

Ataklar hiç durmadı

165,3 km'lik etabın 35,5. km'sinde kaçış grubu Pelotona 43 saniyelik bir fark yaptı. 69,8. km'sinde Magnus Cort Nielsen atak yaptı ve kaçış grubu bölündü.  Danimarkalının atağına Bernard, Gregoire ve Kwiatkowski cevap verince dörtlü bir kaçış grubu oluştu. Bitime 78,6 km kala sürücüler Nogaro'daki ara sprint kapısına ulaştılar. Gregoine 20 puan, Bernard 17 puan  ve Cort Nielsen 15 puan aldı. Finişe 50 km kala kaçış grubu takip grubunun 10 saniye, Peloton'un ise 52 saniye önünde bulunuyordu. 45 km kala takip grubu dörtlü kaçış grubunu yakaladı. Grup Peloton'un 20 saniye önünde yer aldı. 40,5 km kala ilk zirve yokuşu öncesi Peloton, önündeki grubu yakaladı. Van Gils atak yaparak Peloton'dan sıyrıldı. Onun bu atağına Carapaz da atak yaparak cevap verdi.

 

Yokuş kapılarına gelindi

Etapta arka arakaya 4.dereceden kategorize edilmiş iki yokuş kapısı bulunuyordu. 38,3 km kala sürücüler Cote de Blachon'daki ilk yokuş kapısına ulaştı. Buradaki tek puanı Johannessen aldı. Ardından Carapaz geldi. İkili Peloton'un 20 saniye önünde yer aldı. Cote de Simacourbe'deki ikinci yokuş kapısındaki tek puan da Johannessen'e gitti. Bisikletçiler ay çiçek tarlalarının arasından geçerken ikili kaçış grubu ile Peloton arasındaki zaman farkı 35 saniyeye çıktı.

Peloton ikiliyi yakaladı

Bitime 20 km kala Peloton ikili kaçış grubunu yakaladı. Lidl Trek takımında Stuyven atak yaptı. Onu Van Moer ve Grellier izledi. Visma-Lease a Bike ve UAE Emirates takımları Peolton'un önüne geçtiler. Hollanda takımı Visma-Lease a Bike beş sürücüsü ile çapraz rüzgarı da yanlarına alarak atağa kalktı. Bu atağa Joao Almeida, Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Victor Campenaerts, Pascal Ackermann ve Jonas Vingegaard cevap verebildi. 12 km kala Fransız Burgaudeau'nun atağı Peloto'u karıştırdı. Artan tempo sonrası Peloton kaçış grubunu yakaladı. Visma takımından Fransız Laporte'nin öne gelmesi dengelerin değişmesine neden oldu. Laporte ile birlikte Stuyven, Van Moer ve Burgaudeau yeni bir kaçış grubu oluşturdu.

İnişte Pogacar önlere geldi

Arayı açmanın çok zor olduğu inişe geçildiğinde Peloton'un önü de uzamaya başaldı. 7,7 km kala Stuyven bir kez daha atak yaptı. 6 km kala takımların sprinterleri Peloton'un önünde yer aramaya başladı. 5 km kala sağ viraj yolu daralttı. Ardından sağ geçişli bir kavşağa gelindi. Bu geçişler esnasında İntermarche treni öne geldi. 3,2 km kala Kırmızı benekli Mayo sahibi Abrahamsen'den bir atak geldi. 3 km kala etapta 'üç kilometre kuralı' olduğu için zaman kaybı yaşamayacak olan genel klasmancılar arkalara çekilmeye başladı. Sadece Sarı Mayo Pogacar önlerde yer almaya devam etti.

Son metrelere kaza damgasını vurdu

Etabın finişine 2 km kala önlerde pozisyon kapma savaşı iyice kızıştı. Pozisyonunu kaybeden İntermarche treni sola keskin dönüş sonrası yeniden öne geldi. Son 1 km kapısı Flamme Rouge geçildiğinde yol iyice daraldı. Tam sprint hızında ilerleyen Maxim Van Gils, Tour'un 13. etabının son metrelerinde Amaury Capiot'a çarparak grupta yarım düzine bisikletçinin etkileneceği kötü bir kazaya sebep oldu. Belçikalı sürücüye yaptığı hareket nedeniyle bin 500 İsviçre Frangı tutarında bir para cezası verildi ancak organizasyon komitesi sürücünün yarışa devam edebileceğini açıkladı.  Kazanın  kendi hatası olmadığını söyleyen Van Gils, ''Arnaud son kilometrede biraz gerideydi. Onu soldan öne almak istedim ve bu oldukça iyi gitti. Arkea-B&B'den biri aşağı indi ve arkasına baktı. Bana çarptı ya da ben ona çarptım ve arkama düştüler. Kesinlikle yarım metrelik bir fark vardı'' dedi.

Philipsen adeta kanatlandı

Kazadan kıl payı kurtulan sprint grubu finişe doğru son hamlelerini yaptı. Laporte'nin taşıdığı Van Aert, İntermarche trenin getirdiği Philipsen ile kendisine aralardan yol bulan üç etap galibiyetli Biniam Girmay son metrelerde yalnız kaldılar. Erken atak yapan Philipsen grubun önüne atılırken, Van Aert ve Girmay finişe metreler kala sprintlerini açtılar. Ancak ikisinin de çabası sonuç vermedi. Bu yıl etaplarda üç sprint finişi kaybeden ancak 10.etabı kazanan Jasper Philipsen adeta kanatlandı ve finiş çizgini ilk bulan isim oldu. Kariyerindeki 8.etap zaferini kazanan Belçikalı sürücü etabı 3 saat 23 dakika 9 saniyede tamamladı. Van Aert ikinci olurken, Girmay üçüncülüğü elde etti.

Yeşil Mayo tehdit altında

Ara sprint ve sprint finişinden alınan puanlarla oluşan Yeşil Mayo klasmanında Biniam Girmay 13.etapta aldığı 18 puanla puanını 346'ya çıkarttı. Etabı kazanan Jasper Philipsen ise sprint finişini kazandığı için 50 puan aldı ve puanını 271'e yükseltti. Etap öncesi 107 olan puan farkı günün sonunda 75'e düştü. Üçüncü sıradaki 141 puanlı Turgis ise 13.etap sprint puanı alamadı. Dağların Kralını belirleyen ve ara yokuş kapılarından alınan puanlarla oluşan Kırmızı Benekli Mayoda sıralama değişmedi. Bu etap yokuş puanları Johannessen'e gittiği için Pogacar ve Abrahamsen 36'şar puanla zirvedeki yerlerini korudular. Pogacar Sarı Mayoyu giyeceği için 14.etapta Kırmızı Benekli Mayoyu yine Abrahamsen taşıyacak. En başarılı genç sürücüye verilen Beyaz Mayoyu ise Evenepoel giymeye devam edecek. Belçikalı sürücü İspanyol Rodriguez'in 3 dakika 34 saniye önünde bu

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam